Enn Sootsi (47) nõue riigi vastu on kokku 502 000 eurot ehk 7 856 300 krooni. Sootsi hinnangul peaks riik maksma kinni talle ekslike andmetega tekitatud kahju ning hüvitama tema alusetult vanglas pidamise.

Soots esitas kahjunõude ka Tartu vangla vastu ja nõuab vanglalt talle tekitatud materiaalse ja moraalse kahju heastamiseks 5 100 000 eurot ehk 79 815 000 krooni.

Riigilõivuseaduse järgi oleks pidanud Soots hagi esitamisel maksma kolm protsenti nõutavast summast riigilõivu, kuid kohus vabastas mehe selle tasumisest, kuna ta on maksujõuetu.

Soots põhjendab oma nõuet, et tema vanglas viibimise ajal on tal süvenenud tervisehäired: tal on kõrge vererõhk, maohaavad ning südamehaigus.

Kuni eelmise aasta 27. augustini olid karistusregistris ekslikud andmed, et Soots on süüdi mõistetud salajases varguses, kuigi tegelikult mõistis Tartu rajooni rahvakohus ta selles süüdistuses 1990. aasta juulis õigeks.

Sootsi arvates on ekslikud andmed karistusregistris mõjutanud ka talle 1998. aasta aprillis muude kuritegude eest määratud vanglakaristust, mistõttu ta on enda hinnangul vanglas alusetult.

1998. aasta aprillis mõistis Tartu maakohus Sootsi ühe inimese surnuks peksmise ja muude vägivallategude eest 10 aasta ja 11 kuu pikkuse vanglakaristuse.