Kui Kunda lasteaialapsed koos emadega pühapäeva hommikul hiide läksid, leidsid nad eest lõhutud kiviaia, osaliselt hävitatud lõkkeplatsi, murtud männid ja maast välja kistud ning kõveraks painutatud infotahvli, kirjutab Virumaa Teataja.

Hiide autoga sissesõitmiseks oli kõvasti vaeva nähtud — selleks tuli kolme meetri ulatuses raskeid kivikamakaid eemale tõsta. Küll aga polnud pudelid laiali loobitud, vaid need rippusid kilekotiga puu otsas.

“Meie jahmatus oli ikka väga suur,” ütles lastel giidiks kaasas olnud Ene Ehrenpreis, kelle sõnul plaanitud piknik siiski pidamata ei jäänud. “Kuid lapsed said näitliku õppetunni, mis on halb ja mis on hea.”

Ehrenpreisi sõnul võisid pidulised tulla Tammealusesse otse laupäevaselt Nigula laadalt, mis ilusa ilma tõttu oli väga rahvarohke.

Maausuliste Härjapea Koja vanem Ahto Kaasik ütles, et just nädala eest oli mõniteist kojaliiget ja kohalikku paiga põhjalikult korda teinud. “Koristasime hiiealuse ja parandasime kiviaeda just sealt, kust see nüüd lõhuti,” ütles ta.

“Rahvapärimuse järgi pöördub õnnetus hiies valesti käitunud inimese enda vastu,” hoiatas Härjapea Koja vanem. Pühas hiies on keelatud igasugune vägivald.

Kaasiku sõnul ehitati kiviaed sinna just selleks, et keegi juhuslikult autoga sisse ei sõidaks ja sel moel endale liiga ei tee.

Asja hakkas uurima ka politsei. Kaasiku sõnul on Padaoru juurde jäävas Tammealuse ehk Samma hiies ka varem vandaalitsetud, ent mitte viimastel aastatel. Rikkumisena on levimas komme enda kohalkäimist mingil moel jäädvustada.

Maausulised hakkasid muistset hiiekohta taaskorrastama 1989. aastast. Tegemist on põlise rahvakogunemise kohaga, mis kuulub ka Viru-Nigula valla käidavate turismiobjektide hulka.

Lähipäevadel kogunevad kohalikud inimesed taas, et hiis nädalalõpuks suvistepühadeks uuesti korda teha.