Helje käsi tuli amputeerida, kuna troll lohistas teda kättpidi paarkümmend meetrit. Trollijuht nimelt ei märganud, et Helje polnud veel trollist väljuda jõudnud ja sulges ukse nii, et Helje parem käsi jäi vahele. Hiljem tõdesid arstid vaid, et kuna parema käelaba veresooned on saanud pöördumatuid kahjustusi, on ainus võimalus käsi amputeerida. Õnnetus juhtus 2010. aasta jaanuarikuus, Mustamäel Kaja peatuse juures.

Vandeadvokaat Indrek Sirk, kes Heljet esindab, rääkis, et verejälgede järgi otsustades lohistati Heljet paarkümmend meetrit. Õnnetuse ajal hakkasid inimesed trollis hüüdma, et uksed uuesti avataks ja troll peatataks. "Ta jättiski trolli seisma, lasi mu lahti, lendasin siis kõhuli maha. Juht aga sõitis edasi!" meenutas Helje õnnetust.

Vajab sotsiaaltöötaja abi

Järelvedamise tulemusena oli Heljel kahjustada saanud muudki kui käsi: ribid olid paremal küljel katki surutud, õlavarre luu otsas oli murd. "Kui mu käe ära lõikate, võtke juba elu ka!" oli Helje tookord arstile öelnud.

Nüüd elab ta neljandat aastat käeta ja vajab õnnetuse järel pidevalt sotsiaaltöötaja abi. Varem töötas Helje kaubanduses, nüüd on tal raskusi kartulite koorimisega. "Väga raske on. Parem külg on kergem kui vasak, mistõttu tekivad tasakaaluhäired. Olen niimoodi veel puusaluud katki kukkunud. Ei saa liha lõigata, kartulit koorida, elu on vilets," kirjeldas ta. Lisaks sellele kimbutavad teda mitu korda päevas kaotatud jäseme fantoomvalud, mida välja ravida ei saa.

Tallinna Linnatranspordi aktsiaseltsi juhatuse esimees Enno Tamm oskas juhtumi peale vaid statistikat lugeda. "Vabandan ebameeldivuste pärast ühistranspordis. Emotsionaalsetele hinnangutele on aga raske omalt poolt vastata. Statistika ütleb, et kui näiteks 2011. aastal oli linnas fikseeritud 52 uste vahele jäämist, siis 2013 on see arv 24," rääkis ta.

Trollijuht põgenes

Eelmisel nädalal jõustus kohtus osapoolte vaheline kompromiss, mille tulemusena makstakse Heljele 20 000 eurot kompensatsiooni. Naine kinnitas, et sellest rahast on väga palju abi, kas või sotsiaaltöötajale maksmisel.

Trollijuhi suhtes algatati kriminaalmenetlus, aga kohtu ette ta ei jõudnudki. "Ta on pakku läinud, ta on tagaotsitav, kuid tema leidmine on raske, pere ütleb, et ei tea midagi, ilmselt on ta Ukrainas või Valgevenes," rääkis Indrek Sirk.