Linlane Kaldi Kõiva on hädas Tallinn-Väikse jaama lähistel metalli kogumise ja ümbertöötlemisega tegeleva Eesti Metalliga, kes lammutab autosid otse tema maja vastas, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Tegu on siiski elamurajooniga, kus kasvavad 100-aastased puud, jalutavad ringi lapsed ning elatakse rahulikku elu.” Kõrged metallihunnikud ja risustatud keskkond ei sobi sugugi kesklinna kruntide vahele, lisas Kõiva.

Kõiva sõnul kaasneb metallide töötlemise ja konteineritesse pakendamisega tugev müra ja tolm. Ta ütles, et töö algab varahommikul ning kestab mõnigi kord hilisõhtuni. “Arusaamatu on, kuidas selline massiivne vanametalli kokkuost on paigutatud keset linna.” Kõiva sõnul üllatab teda, et kui muidu võitlevad keskkonnakaitsjad iga viimasegi puu eest, siis nüüd lastakse miljööväärtuslikku rajooni kola tuua.

Kõiva sõnul saabus talle mõni päev tagasi posti teel Harjumaa keskkonnaametilt kiri teatega, et antud aadressil soovitakse laiendada jäätmete töötlemist ja lisada ka paberipakendi ja autoakude töötlemine.

Kõiva on uurinud välja, et Eesti Metalli tegutsemisluba Kitsekülas lõpeb augustis-septembris ning seepärast soovitaksegi tema hinnangul kiirelt ning vaikselt luba pikendada ning lisaks laieneda.

Harju keskkonnateenistuse jäätmete spetsialist Heikko Antsmäe ütles, et metallikogumisettevõtte sobivuse kohta piirkonda pole mõjuhinnangut enne tehtud.

Praegu toimub Kitsekülas keskkonna hindamine, kuna on tulnud mitmeid kaebusi. “Pärast seda selgub, kas laienemine tuleb üldse kõne alla.”

Tallinna Kesklinna linnaosavanem Marek Jürgenson ütles, et probleem Eesti Metalli asukohaga on kerkinud üles alles mõni aeg tagasi. Jürgenson nõustus, et seda, mis alusel ettevõte kesklinnas tegutseb, tuleb kindlasti uurida, sest tal endal selle kohta info puudub.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti peaspetsialist Yoko Alender ütles, et Juurdeveo tänav jääb täpselt Kitseküla miljööväärtuslikust alast välja. “Meie ei saa ettekirjutusi teha miljööväärtuslikus alas mitte olevatele objektidele.”

Alenderi sõnul on raudtee ääres tegelikult ajalooliselt alati olnud tööstusliku suunitlusega hooned. “Kui ettevõte piirkonnale terviklikult siiski halvasti mõjub, siis peab selle tuvastama vastav uuring.”