Vanalinna elanikke ühendava seltsi esindaja Salli sõnul on viimasel ajal eriti probleemseteks kohtadeks kujunenud Sauna tänav, Suur-Karja tänav ja ka Rohelise turu ümbrus, mis asub Hella Hundi baari vastas. "Sel suvel oli Vana-Viru tänava inimestele probleemiks ka sealne nurgapealne piirkond, kus pidevalt lärmasid klubide külastajad."

Võideldakse tagajärgedega, mitte probleemidega

"Üks on see müra tänavatel aga probleemsem pool on ju see, et iga inimese majas saab igaüks põhimõtteliselt ööklubi avada, kui seal äripind asub. Seega tuleks eelkõige täpsustada seadusandlust, et mis on ööklubi ja mis on restoran jne," rääkis Sall. "Vastavalt sellele tuleks jagada siis ka alkoholimüügi õigusi ja korrigeerida asutuste lahtiolekute aegu."

Samuti on vanalinna elanikud teinud keskkonnaministeeriumile ettepaneku ennetavalt hakata vanalinnas müra mõõtma, et saaks olukorrast selgema ettekujutuse. "Eriti hulluks läks olukord pärast baarides suitsetamise keelamist. Siis tulid kõik suitsetajad tänavatele ja ka politsei on näiteks tunnistanud, et avaliku korra rikkumisi on kordades rohkem sellest ajast," selgitas Sall. "See oli ka üks meie ettepanekutest, et lubade jagamisel tuleks nõuda asutuselt suitsuruumi olemasolu."

Kaebused seni kurtidele kõrvadele

Elanikud on Salli sõnul juba aastaid pidevalt pöördunud nii politsei, kohaliku omavalitsuse kui ka riigi poole, ent lahendust seni leitud ei ole. "Nüüd eelmine nädal oli meil ümarlaud, kuhu kutsusime asjassepuutuvad inimesed ja seal laua taga tunnistati lõpuks, et probleem on terav. Nii kohaliku omavalitsuse, riigikogu kui ka politsei esindajad lõpuks tunnistasid, et seadusandlust on vaja muuta ja lõbustusasutuste tegutsemist tuleks piirata, kui järjepidevalt öörahu ikka rikutakse."

Riigi poolt oli Salli sõnul riigikogu õiguskomisjoni juht Marko Pomerants koosolekul lubanud vaadata elanike konkreetsed ettepanekud läbi ning seejärel kaaluda läbi vajalikud seadusemuudatused. 

Samuti oli kesklinna vanem Mihhail Korb kinnitanud, et nad hakkavad järgmisel suvel juba näiteks väliterasside lubade väljastamisel seadma ettevõtjatele konkreetsemaid piiranguid avaliku korra tagamiseks alates kella 23-st ning mupo esindaja sõnul on juba 20 meelelahutusasutuse osas alustatud menetlust loata paigaldatud välikõlarite mahavõtmiseks.