MTÜ Vanalinna Seltsi juhatuse liige Karita Sall teatas Delfile, et vanalinna elanikud on pöördunud abi otsimiseks Kesklinna linnaosavalitsuse poole, ent seal soovitatakse neil probleemidest vabanemiseks vaid vanalinnast ära kolida.

"See ei ole ju väljapääs! Elanikest tühi pimedate akendega vanalinn muutub ebaturvaliseks, pole naabrivalvet, kaob omanikutunne ning hoolivad majaomanikud. Vanalinn muutub mitteatraktiivseks turistidele, kes Eesti Giidide Ühingu sõnul tulevad lisaks kaunile arhitektuurile vanalinna just selleks, et näha, kuidas siin elatakse ning mitte kannu õlle või merevaigust nänni ja matrjoska pärast," lisas Sall.

Vanalinna Selts otsustas seetõttu kolmapäeval teha pöördumise õiguskantsleri poole tekkinud olukorrale õiguslikku hinnangu saamiseks.

Vanalinlaste öörahu rikutakse pidevalt

Vanalinlased leiavad Salli sõnul, et tuleb saavutada tasakaal elanike ja vanalinnas tegutsevate lõbustusasutuste huvide osas, kuna praegu on kaalukauss tugevalt ettevõtjate kasuks kiivas. Õigus lärmata ja öörahu rikkuda kaalub üles vanalinlaste unevajaduse.

Vanalinna Seltsi liikmete hinnangul on viimaste aastate jooksul müratase vanalinnas oluliselt tõusnud ning probleemid öörahu hoidmisega on saanud igapäevaseks mureks. Peamised müraallikad on:

1) Kuni hommikutundideni avatud lõbustusasutuste lärmakad külastajad ning lõbustusasutustest tulev muusika ja bassi tümps. Probleemiks on just elumajade keldrites ja esimestel korrustel asuvad baarid, mis ei lase vanalinlastel kuude kaupa sõba silmale saada.

2) Lõbustusasutuse ees, vanalinlaste koduakende taga suitsetavad ja alkoholi tarbivad lärmakad baarikülastad, keda lõbustusasutuste omanikud ei taha korrale kutsuda. Olukord muutus silmnähtavalt hullemaks peale suitsetamise keelamist siseruumides.

3) “Meelelahutuse” eesmärgil tänavale suunanud valjuhääldajad, mis “loovad meeleolu” kohati ööpäevaringselt;

4) Öörahu ajal mööda vanalinna valju bassitümpsu muusika saatel sõitvad ja seisvad autod, mis panevad rõkkama kogu kitsa vanalinna tänava.

Politsei võiks vanalinnas rohkem valvata

Vanalinlased nentisid, et oluliseks probleemiks on ka politsei vähene kohalolek vanalinnas avaliku korra tagamiseks - päeval tegutsevad taskuvargad ja liiklushuligaanud ning öösel avaliku korra rikkujad.

Lisaks plaanib selts kohtuda politsei esindajatega, et arutada vanalinna avaliku korra rikkumisega seonduvaid küsimusi - millised on politsei võimalused suurema hulga patrullide suunamiseks vanalinna tänavatele öörahu ajal, efektiivsem reageerime avaliku korra rikkumistele jne.

Samuti plaanitakse pöörduda riigikogu majanduskomisjoni poole, et saada suuremat selgust 2014. aastal jõustuvast majandustegevuse seadustiku üldosa seadusest, mis annab omavalitsusele õiguse ettevõttega seotud isikute suhtes keelamismenetluseks. Hetkel on seaduses lünk ning siit tekib küsimus, et kuidas sinnamaani tekkinud probleeme majanduskomisjoni hinnangul lahendatakse.

Vanalinlased esitasid ka ettepanekuid võimalikeks lahendusteks:
• Mitte lubada elamutesse lõbustusasutusi, mis on avatud pärast öörahu või piirata nende avamisaega näiteks kella üheni öösel.
• Sätestada nõue lõbustusasutusele omada suitsuruumi, kui asutus on avatud peale öörahu ehk alates kella 23-st.
• Panna lõbustusasutusele kohustus vastutada oma asutuse külastajate eest, kes suitsetavad nende maja ees, palgates näiteks turvamehe.
• Nõuda lõbustusasutustelt spetsiaalse heliisolatsiooni paigaldamist ja selle kontrolli koos müramõõtmisega enne tegevusloa väljastamist.
• Piirata autoga sissesõitu öisel ajal – turvalisem, kuna on vähem purjus liiklejaid ja tümpsutajaid.