“Meie saime puhangust teada, kui üks hooldekodu töötajatest pöördus arsti poole 22. jaanuaril. Meieni see informatsioon 29. jaanuaril,” ütles ETAle Ida-Virumaa tervisekaitsetalituse (TKT) vaneminspektor Svetlana Lissitsõna.

Pärast teadet alustasid tervisekaitsetalituse töötajad uurima asja kohapeal ning selgus, et düsenteeria ehk šigelloosi kliinilised nähud — palavik, kõhulahtisus ja -valu on ilmnenud maja asukatel pikalt enne esimest perearsti poole pöördumist.

“Me arvame, et esimesed juhud olid jaanuaris, kuid nad jäid tähelepanuta, kuna haigus kulges kerges vormis ja lühiajaliselt, täpsemalt ühe päeva,” selgitas Lissitsõna.

160 inimesest tuvastati šigelloos 12l töötajal ja 19l hoolealusel. Kusjuures haigus sai alguse asutuse meditsiinitöötajast, väitis Lissitsõna.

TKT vaneminspektori sõnul oli õde kohustatud teatama juhtumist koheselt, kuid ta ei teinud seda ning käis ka ise tööl edasi.

Ida-Virumaa maakonnaarst Eduard Dobrõi kinnitas ETAle, et on puhangust teadlik, kuid ei suutnud meelde tuletada, millal Aa hooldekodu juht talle sellest rääkis. Samas tuletas Dobrõi meelde, et ametlikku teatist pole hooldekodu TKTle esitanud.

Šigelloosi puhangu asjaolude selgitamisel avastasid tervisekaitsetalituse töötajad teisigi hügieeninõuete rikkumisi. Tervisekaitseinspektsiooni peadirektori asetäitja Kuulo Kutsar ütles ETAle, et Aa hooldekodu puhul on tegemist tõsiste rikkumistega ning selle personalile määratakse rahatrahvid.