Johann Köler oli esimene eesti soost akadeemilise kunstiharidusega maalikunstnik, kes pärines saunikute perest. Olles palju reisinud ning näinud ka lapsepõlves raskeid päevi, oli Köler vägagi huvitatud oma kaasmaalaste elu parandamisest. Ilmselt sai ta inspiratsiooni nii Eestist, Venemaalt kui ka mujalt Euroopast. Kunstnik veetis enamuse oma elust Peterburis, kus tal oli palju sidemeid sealsete eestlastega, nende hulgas Carl Robert Jakobsoniga. Mõlemad mehed kuulusid ka Peterburi patriootide hulka.

Eesti Kirjandusmuuseumi veebilehe andmetel oli kunstniku Peterburi korter kohtumispaigaks paljudele kaasmaalastele. Üheskoos mõlgutati mõtteid kodumaa paremaks muutmise suunas ning Köler algatas ning lõi kaasa ka palvekirjade saatmises tsaarile, kasutades selleks mõjukaid tutvusi. Nimelt oli Köler tänu oma tööpostile Aleksander II õukonnas Peterburi kõrgetes ringkondades tuntud nägu. Tihti peetakse Kölerit, just tänu oma mõjule mõlemas ühiskonnas, sidemeks Eesti ning Venemaa vahel.

Vaata videost, kuidas esitleti 1951. aastal Köleri teoseid! Ringvaate klipp on täis tollele ajale omast Nõukogude Liidu propagandat. Kõik, mida sobis avalikult näidata, pidi olema seotud Nõukogude Liiduga. Kuid videost näeb ka toredaid kaadreid, kuidas kunstisõbrad muuseumis rõõmuga kunsti vaatavad.