„Sõber Jörgen on tore poiss ja Paavo väga hea Euroopa Liidu ekspert, aga tean, et Brüsselis hoiavad nad kokku iga senti ning ei ole kindlasti erakonnale enda raha andnud. Jörgen on kõigile ka tuntud kui väga kokkuhoidlik (kui mitte öelda kitsi) noormees. Nende abil varjatakse salajasi toetajaid, mis niikaua, kuni Jörgen pettust üles ei tunnista, on JOKK," kirjutas Meikar toona, viidates ühiselt tuttavalt saadud infole.

Kuidas te täna, SDE peatse liikmena, kommenteerite 2007. aasta veebruaris, kuu enne riigikogu valimisi, tehtud blogipostitust?
Pärast 2006. aasta viimases kvartalis erakondadele tehtud annetuste avaldamist kirjutas mulle üks minu ja Jörgen Siili ühine sõber, et Jörgen oma rahast küll 25 000 krooni (ligikaudu 1600 eurot - M.V.) ei annetanud. Kirjutasin sellest siis oma blogisse.

Juba samal päeval tuli minu juurde Reformierakonna toonane peasekretär Kristen Michal ja palus postituse maha võtta. Michal põhjendas oma soovitust sellega, et mul pole fakte ning keegi võib mind postituse eest kohtusse kaevata. Milline võis olla Michali tegelik motiiv - samad asjad toimusid ju ka Reformierakonnas - sai selgeks paar aastat hiljem, kui pidin ise erakonna kassasse võõrast raha viima.

Kas Eesti erakondade rahastamine käib täna sama moodi edasi?
Ausalt - ei tea, aga loodan, et täna on kõigi erakondade rahastamine puhas ja aus. Samas, ma tean, kuidas käis erakondade rahastamine 90ndatel. Vanad isamaalased on rääkinud, kuidas siis toodi välismaalt kilekotiga raha, mida andsid väliseestlased, et Eesti poliitikat toetada.

Täna toimub erakondade rahastamine Eestis oluliselt euroopalikumate ja nõudlikumate reeglite alusel. Enne Reformierakonna rahastamisskandaali püüdsin muuta varjatud rahastamise süsteemi erakonna sees, aga kui see polnud võimalik, tegin asja avalikuks. Skandaali ajal prokuratuurile ütlusi andes rääkisin ainult sellest, milles ise osalesin ja millest ise teadsin. Aga kas teistes erakondades samu skeeme kasutati? Mul pole selle kohta ühtegi tõestust. Kas ma arvan, et kasutati? Jah.

Mis puudutab rahastamisskandaali mõju Eesti poliitmaastikule, siis üks IRLi juhtivpoliitikuid on mulle öelnud, et vähemalt nende erakonnas lõppes pärast minu artiklit varjatud rahastamine ära. Ka ühiskondlik reaktsioon oli selline - aitab, sellistele skeemidele tuleb teha lõpp. Minu jaoks on kõige olulisem see, et erakonnad võtsid õppust 2012. aastal alanud Reformierakonna rahastamisskandaalist ja korruptiivset poliitikat enam pole.

Milliseks pead SDE rahastamist tänapäeval?
Ma ei tea seda. Aga ükskõik, mis probleem SDEs on, olgu varjatud annetamine või midagi muud, minu esimene samm saab olema seda muuta erakonna sees. Kui see pole võimalik, siis avalikustan probleemi. Erakond pole ju tavaline MTÜ, erakonnal on ambitsioon võimule ja siin kehtivad oluliselt tugevamad reeglid. Lõpuks on see Eesti julgeoleku küsimus.