Peamiselt just seetõttu ei pea Peksar Virtsu pangaautomaadi ärakaotamist sugugi mõistlikuks. "Too terminal pole ainus mitte Virtsus, vaid kogu vallas. Virtsust arvestades on järgmine lähim 25 kilomeetri kaugusel," selgitas vallavanem, miks on Swedbanki otsus talle ja valla elanikele vastumeelt.

"Swedbank on väga teravalt ja selgelt mõista andnud, et tema halduspoliitikaga ei tegele. Ja tema langetab oma otsuseid rangelt ärilistest kaalutlustest lähtudes," sõnas Peksar, kes püüab enda sõnul äriühingu loogikat arvestada, kuid kahetseb, et säärase otsuse tegemisel ei astu vahele riik.

Riik on Peksari kinnitusel nimelt selgelt deklareerinud, et äriühingute tegevusse ta ei sekku, seda seni, kuni tegu pole monopoliga. Peksar märgib, et pole lootust, et riik sarnaselt näiteks aktsiaseltsile Tallinna Vesi või Eesti Post ühe panga tegevust reguleerima soostuks. Nii pole väikeasulal suurpanga ärilise otsuse vastu võimalustki.

Maakonnas on kokku umbes kümme pangaautomaati - lisaks Haapsalule ka Taeblas, Ristil ja Lihulas, kuid nende kasutamise statistikat pank välja ei anna. Küll on varem tahetud automaat ära viia Ristilt. "Kas nüüdseks on Virtsu automaadi kasutus langenud alla Risti oma?" imestab Peksar, et Virtsu hoolimata suurest reisijate läbivoolust pangaautomaadist ilma jääb.

Sularaha saab alates aprillist, mil pangaautomaat ära viiakse, pangabussist, mis hakkab käima kaks korda kuus ning peatuma Virtsu lasteaia juures. Vallavanem usub, et mõnigi kohalik hakkab piiluma Eesti tarbijateühistute keskühistu (ETK) süsteemi ning Säästukaart Plussi poole, millega saab ETK kaupluste kassadest sularaha välja võtta.