Sel suvel tuli näiteks seoses hooldekoduga politseile 16-18 väljakutset kuus ja kokku on algatatud vähemalt seitse hoolealustega seotud kriminaalasja, kus kannatanud on nii külaelanikud kui ka hooldekodu töötajad ise, vahendas "Pealtnägija".

Nimelt hüppavad nn kliendid ehk kohtumäärusega hooldekodusse määratud inimesed sageli üle aia ning põgenevad hooldekodust. Peamiselt on tegemist inimestega, kes pole otseselt kuritegu veel toime pannud, kuid kelle suhtes on see oht, et nad võivad olla ohtlikud endale või teistele.

Näiteks kurtis kohalik elanik Kristina, et mõned kuud tagasi oli üks sealne elanik keset päeva koputanud tema kodu uksele, kui kodus oli vaid tema 9-aastane poiss.

Kõige tõsisem juhtum toimus aga augusti lõpus, kui kurttumm mees tungis ühte kohalikku tallu, kus olid kodus mees ja pere kõige noorem laps.

Plehku pannud hooldekodu elanik peksis mehe läbi ja võttis kaasa arvuti, raha ning mobiiltelefoni. Kuna laps aga jõudis helistada isale, kes kutsus politsei, siis saadi mees kohe kätte. Maist-septembrini on aga seesama mees tervelt üheksa korda hooldekodust jooksu pannud.

Valkla Kodu juhataja Toomas Merilai sõnul on olukord tõesti kontrolli alt väljunud. "Me oleme kõik omalt poolt ära teinud, me oleme teinud ettepanekud valitsusele. Me oleme hädas," rääkis Merilai.

Toomas Merilai ütles, et tegelikult puuduvad neil ressursid ja vahendid klientide kinnihoidmiseks.

Augustikuine rünnak, kus kannatanute seas oli laps, oli külaelanikele aga viimane piisk ja nad tegid hooldekodule ametliku avalduse. Nüüd on lähipäevil kavas kaks koosolekut, kus teemat selgitatakse nii valla ametnikele kui kohalikule rahvale.

Hooldekodu töötab tegelikult Valklas juba üle 50 aasta, kuid kriisini on viinud AS Hoolekandeteenused plaan kujundada kodu ümber just vaid kohtumäärusega erihooldusele määratud inimeste keskuseks.

Märkimist väärib ka asjaolu, et praegune olukord on justkui lootusetu - hooldekodu kliendid põgenevad sealt ära (ning neid kinni hoida ei ole võimalik), panevad toime mõne kuriteo, kuid kuna nad on teovõimetud, siis määratakse nad vaid tagasi sinnasamasse asutusse, kust nad põgenesid.