“Kõik osapooled näitasid selget tahet ja valmisolekut töötada selle nimel, et valitsuskoalitsioon säiliks,” ütles peaminister Juhan Parts pärast kavandatust tunduvalt pikemaks veninud arutelu, mis tema hinnangul oli väga avatud, aga samas ka väga konstruktiivne.

“Me leppisime kokku, et esimene lause meie tänase kohtumise kokkuvõtteks on, et kõik osapooled on huvitatud koalitsiooni jätkamisest ja töötavad selle nimel,” ütles ka ilmselgelt rahulolev Reformierakonna esimees Siim Kallas.

Osapooled otsustasid välja töötada kompromisside paketi, mille aluseks on Partsi poolt eelmisel kolmapäeval tehtud ettepanekud.

Pakett töötatakse välja järgmise nädala jooksul. Partsi sõnul on eesmärk hea kompromiss, et kõik oleksid rahul. Seetõttu võtavad kolm erakonda tema kinnitusel keskmise tempo.

Põhjalikumat arutelu soodustab asjaolu, et parlament järgmisel nädalal istungeid ei pea ja tingib Partsi eelseisev välisvisiit.

Erakonna esimeeste uus kohtumine on neljapäeval.

Kompromissi võimaliku sisu kohta parteide juhid vihjeid ei andnud. “Otsustasime, et ei rebi sellest praegu ühtki detaili välja, et ei saaks öelda, et mõni asi oleks rohkem tähtis, kui teine,” ütles Kallas.

Partsi hinnangul on kompromissi eesmärk vähendada sotsiaalseid pingeid. “Tuleb vaadata, mida saab selleks ära teha 2004. aasta eelarvega ja ka erinevate arengukavadega,” ütles ta lisades, et selle valdkonna protsessid ei ole ühe eelarve protsessid.

Peaminister kinnitas, et tulumaksureform polnud laupäeval kõne all. “Maksukoormus või ka ühe või teise maksu suurus on tegelikult ju vahend,” lisas ta.

Parts tõi kokkuleppele jõudmise vajadust põhjendades esile asjaolu, et praegune Eesti vajab tugevat ja jätkusuutlikku valitsust. “Igasugune valitsusvahetus võtab palju aega ja peab olema väga vastutustundlikult tehtud,” ütles ta. “Peab olema väga selge veendumus, et probleeme ei saa praeguses liidus lahendada.”

Kallas viitas laupäeval toimunud volikogu seisukohale, et praeguses olukorras on kõige eelistatav selle koalitsiooni jätkamine, kuivõrd ees on väga keeruline aeg. Ta meenutas paljudes riikides ilmnevat ebastabiilsust ja ütles, et kui koalitsioon laguneks, oleks see kindlasti ebastabiilsus ja teeks Eestile raskemaks keerulise perioodi, mis on meil ees seoses ühinemisega EL-i ja NATO-ga.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan kohtumise tulemust ajakirjanikele ei kommenteerinud öeldes vaid, et Rahvaliit jätkab tööd.

Res Publicat esindasid läbirääkimistel Parts ja rahandusminister Taavi Veskimägi, Reformierakonda Kallas ja aseesimees Meelis Atonen ning Rahvaliitu Reiljan ja riigikogu fraktsiooni esimees Jaanus Männik.