"Reformierakond on juba ammu teinud majandusministrile ettepaneku lõpetada uutele taastuvenergia võimsustele täielikult püsitoetuse maksmine, mis vähendaks projektide lõppedes järjest tasu, mida tarbija taastuvenergiast toodetud elektri eest maksab. Keskkonnaminister Keit Pentus on sellise ettepaneku teinud veebruaris ka kirjalikult. Mõned nädalad tagasi teinud arutelul kordas peaminister ettepanekut lõpetada täielikult kõigile uutele projektidele püsitoetuse maksmine koalitsiooni eestseisuses ja IRL nõustus," märkis Delfile Reformierakonna fraktsiooni juht Jaanus Tamkivi.

Delfi andmetel pole aga IRL selles küsimuses samuti 100% üksmeelne - üks leer tahaks toetuste teemal saavutada Reformierakonnaga kokkulepe ja teema unustada, teine leer eesotsas Juhan Partsiga aga eelistab radikaalsemat käitumist. Hetkel on erakonnas selgelt ülekaalus Partsi leer.

Tamkivi sõnul on taastuvenergia osakaal on Eesti energiaportfellis jõudsalt kasvanud ja see võimaldanuks juba ammu uute projektide puhul tarbijatelt toetuste maksmise koormus maha võtta.

"Ausalt öeldes on natuke arusaamatu, mis põhjustel on majandusminister siiani sellega venitanud ja lasknud kuude kaupa kasvada summal, mida järjest juurde tulevatele taastuvenergia võimsustele tarbijate poolt makstakse," imestas Tamkivi. "Juba võetud kohustuste täitmisest riik ühepoolselt taganeda ei saa, küll on võimalik turuosalistega läbirääkida vähendamiseks. Ka selles osas on majandusminister juba valitsusliidu sõlmimisel saanud ülesande turuosalistega läbi rääkida ning selle ülesande kordas mõned nädalad tagasi toimunud valitsuskabinet majandusministrile üle."

Tamkivi rõhutas, et uutele ehk lisandunud võimsustele olnuks ammu võimalus joon vahele tõmmata.

"Tarbijad võidaksid Reformierakonna ettepanekust otseselt. Taastuvenergeetika toetuste muutumine, ükskõik siis millise skeemiga, kas meie pakutud või mõne teisega vähendaks inimeste elektriarvet kindlasti mõned protsendid. Kõige suurema ja kiirema muutuse elektriarve vähendamiseks annaks kõige suuremale taastuvenergia toetuse saajale ehk Eesti Energiale selle maksmise lõpetamise," märkis ta.

Delfi küsitles samal teemal IRLi juht Urmas Reinsalut, kes meie andmetel oli eelmise nädala esmaspäeval teinud koalitsiooni liidrite kohtumisele järgnenud vestlusel ettepaneku kümnete miljonite eurode suuruse toetusteteemal lõpuks kokkuleppele saada.

Urmas Reinsalu, kas IRL on taastuvenergia toetuste teemal üksmeelne?

Ma toetan taastuvenergia toetuste vähendamise osas minister Juhan Partsi. Nende tasude vähendamise poliitikat toetasime ka valimistel. Nii majandusministeeriumi kui rahandusministeeriumi seisukohalt ei ole praegune toetusskeem kooskõlas riigiabi reeglitega ning nii edasi minna ei saa. Seega on muudatused taastuvenergia toetuste osas on möödapääsmatud. Muutused peavad vältima tasude ülekompenseerimist. Selleks tuleb tasusid kahandada ja see on nii kõigi elektritarbijate kui kogu majanduse konkurentsivõime huvides.

Kas selle nimel ollakse valmis ka koalitsioonist lahkumiseks?

See on tarbetu küsimus, me oleme sellekohase põhimõtte ju koalitsioonileppes kokku leppinud. Tsiteerin: "Vähendame taastuvenergia toetusi, kahjustamata investeerimiskeskkonda ja riigi poolt endale seatud keskkonnaeesmärkide saavutamist."

Rõhutan, et minu jaoks ei ole see teema mingi parteipoliitiline vägikaikavedu. See on tarbijate huvide, juura ja terve mõistuse küsimus ning loodan, et nõnda seda koalitsioonis ka käsitletakse. Juhan Parts on esitanud kaalukaid argumente ning nende arvestamisel tarbijate võidavad, mitte ei kaota. Usun, et sellist lähenemist toetatakse laialdaselt.

Kas te tegite eelmisel esmaspäeval pärast koalitsiooninõukogu eestseisuse istungit ettepaneku taastuvenergia toetuste teema lukku lüüa?

Majandusminister oli Eestist ära ja tegin hoopis ettepaneku ilma temata seda teemat jooksvalt mitte arutada. Kindlasti käsitletakse seda teemat põhjalikult nii koalitsiooninõukogus, valitsuses kui riigikogus.