Eestis on lahja alkoholi aktsiisimäär oluliselt odavam kui kange alkoholi aktsiisimäär, mis on tekitanud palju pahameelt viinatootjates. Liviko näiteks teatas täna, et vastuseks viinaaktsiisi järjekordsele tõstmisele hakkab firma oma äri rohkem Läti kaudu ajama, sest seal on odavamad aktsiisid.

Lahja alkoholi aktsiisimäära suuremat tõstmist ei toeta vaid viinatootjad, vaid ka näiteks tervisedendajad.

Täna valitsuse pressikonverentsil ütles peaminister Taavi Rõivas selleteemalisele küsimusele vastates, et lahja ja kange alkoholi aktsiisimäärad pole kusagil Euroopas päris võrdsed.

Tema sõnul juuakse Eestis kanget alkoholi rohkem kui Euroopas keskmiselt, mis on üks põhjus, miks aktsiisimäärade erinevust hoida. Lahja alkoholi puhul on salatururisk oluliselt väiksem kui kange alkoholi puhul, küll aga ähvardab lahja alkoholi hinnatõus ebameeldivate arengutega piirikaubanduses, kus soomlastel on vähem põhjust osta alkoholi Eestist ja eestlastel muutub kasulikumaks osta alkoholi Lätist.

Rõivas ütles aga, et nii salaturu kui piirikaubanduse oht on väike veini puhul. Ta märkis, et veinihinnad on meil kallimad kui mujal Euroopas, sellal kui aktsiisid veinile pole kuigi kõrged. Rõivase hinnangul on selle põhjuseks veinile tehtavad suuremad juurdehindlused. Vein peaks olema ka selline kaup, mille tarbimist aktsiisi tekitatav hinnatõus väga palju ei muudaks, arvas Rõivas.