"Ma ei tahaks minna Euroopa Komisjoni ette läbirääkimistele selge ühe numbriga. Ma tahaks minna sinna koos peaministriga, kaasas mandaat läbi rääkida sellel teemal. Üks number oleks väga lukku panev ja meil ei oleks mänguruumi. Me oleme öelnud seda, et see, kui palju me oleme valmis vastu võtma vabatahtlikult, peab olema selges seoses rahvastiku ja majanduse suurusega," ütles Pevkur tänasel valitsuse pressikonverentsil.

"Me oleme teinud ülevaate sellest, millised oleksid meie võimekused, kuid need võimekused sõltuvad sellest, kas meile tuleb rohkem orbusid, eakaid või tööealisi? Need on kõiges selles kinni. Me teame palju meil on vabu asenduskodukohtasid jne," jätkas Pevkur.

Siseminister märkis, et võimekust on alati võimalik kasvatada. "Panete raha juurde ja võimekus kasvab. Nii lihtne see ongi. Võimekus on seotud rahaliste võimalustega ning sellega, mis on õiglane ja mis ei ole õiglane. Põhiline küsimus ei ole ju selles, milline on võimalus riigis inimesi vastu võtta - meil on juba praeguseks üle saja taotleja. Võimekus kohandub. Oluline on see, mis on õiglane."

Peaminister Taavi Rõivas lisas Pevkuri jutule, et kohustusliku kvoodipaneku idee Eestile praegusel kujul kindlasti ei sobi. "Me peame tegema tõsist tööd, et selgitada teistele riikidele, miks vabatahtlik, riikide võimekuse ja suurusega paremini proportsioonis olev ettepanek oleks õiglasem," selgitas Rõivas.

Rõivas nentis, et ta pidi Keskerakonna vastuoluliste signaalide pärast Eestisse tagasi tulema ning osad planeeritud jutuajamised tuleb teha nüüd telefoni teel. "Ega see kaasa ei aita Eesti seisukohtade selgitamisele, kui selliseid vastukäivaid signaale antakse, aga töötame sellegi poolest," möönis Rõivas.

"See argument, mis meil on, et riikide suurust tuleb arvestada, on ikkagi väga tõsine. See, mis nüüd täpne number on ja kuidas selleni jõutakse, on lihtsalt väga ennatlik öelda hetkel. Kui me hakkaksime mingite konkreetsete numbritega mängima, siis see oleks igal juhul ebatäpne ja sellel ei ole mõtet," lõpetas peaminister teema.