Peaminister Taavi Rõivase sõnul on vastuvõetamatu, et Venemaa kasutab Euroopast saadud laenuraha ja tehnoloogiat sõja pidamiseks Ukraina vastu ja terroristide toetamiseks.

„Me oleme kohustatud edasi minema sanktsioonide karmistamisega. See on meie moraalne kohus MH17 ohvrite lähedaste ees,“ ütles peaminister Rõivas.

Peaministri sõnul peab Euroopa Liit lähima nädala jooksul võtma vastu otsuse ning kehtestama konkreetselt sihipäraseid piirangud Venemaa riigiettevõtete ligipääsuks Euroopa Liidu kapitaliturgudele, tundlikule tehnoloogiale, kaitsetööstusele ja kahesugusele, ehk tsiviil kui ka sõjatööstuses kasutatavale materjalile.

Tänase valitsuse otsusega saavad Eesti esindajad Euroopa Liidu otsustusprotsessides need konkreetsed sammud reaalselt õigusaktideks vormistada ja jõustada.

Euroopa Liidu Nõukogu plaanib piirangud vastu võtta juuli lõpuks.

Eile toimus Brüsselis Euroopa Liidu saadikute kohtumine, mille käigus otsustati täiendada Euroopa Liidu poolt Venemaale kehtestatavate sanktsioonide nimekirja.

„Praegu on otsustatud, et sanktsioonide nimekirja pannakse juurde ligi 20 uut isikut ja ligi 20 ettevõtet,“ ütles saadikute kohtumisel osalenud välisminister Urmas Paet eile Delfile. „Nimekiri avaldatakse homme ning sealt selgub, kes on täiendavad sanktsioneeritavad.“

Lisaks on Paeti sõnul tehtud põhimõtteline otsus ja juriidiline alus selleks, et ka niinimetatud oligarhe oleks võimalik sanktsioonide nimekirja panna. „Selle osas, mis puudutab valdkondlikke sanktsioone, jätkuvad arutelud veel täna õhtul ja homme. Loodetavasti on järgmisel teisipäeval ka nende osas võimalik mingi otsus vastu võtta,“ lisas välisminister.

Paet kinnitas, et ka uutele sanktsioonide nimekirja lisatud isikutele hakkavad kehtima Euroopa Liidu riikidesse sisenemise keelud ja varade külmutamine. Valdkondade osas otsustati üleeile sanktsioonid kehtestada kaitsevaldkonnale, finantsturgudele ligipääsule; piirangud hakkavad kehtima kahetise kasutusega kaupade ekspordile ja tipptehnoloogiale. Nende valdkondade osas Paeti sõnul arutelud veel jätkuvad.