Brüsselis ELi-CELACi tippkohtumisel viibiva peaminister Taavi Rõivase sõnul on eelnõude sidumine usaldushääletusega reaktsioon opositsiooni algatatud umbusaldusavaldusele.

"Valitsusliit oli valmis eelnõusid riigikogus sisuliselt arutama, kuid opositsiooni otsus umbusaldusavaldus esitada ei jäta meile valikut," ütles Rõivas ning lisas, et valitsuse tänane otsus oli kantud ka soovist peatada opositsiooni venitamistaktika, mille eesmärk on ületada 1. juuli tähtaeg ning lükata Eesti jaoks oluliste otsuste vastuvõtmine määramatusse tulevikku.

Peaministri sõnul seisab Eesti silmitsi oluliste väljakutsetega - me peame tagama, et Eesti oleks veel paremini kaitstud, et Eesti majandus kasvaks ja Eesti inimeste sissetulekud suureneksid, et meil oleks rohkem lapsi – nende väljakutsete lahendamiseks on valitsus leppinud kokku oma nelja aasta tegevusprogrammis ning leidnud oma plaanidele ka rahalise katte.

„Opositsiooni umbusaldusavaldus ja venitamistaktika ei jäta muud võimalust, kui siduda valitsuse plaan, mis sisaldab lastetoetuste tõusu, tööjõu maksukoormuse langetamist ja madalapalgaliste maksutagastust, usaldushääletusega,“ ütles Rõivas.

Valitsus teeb riigikogu esimehele ettepaneku kutsuda kokku riigikogu täiendav istung esmaspäeval 15. juunil ja kavandada nende eelnõude teine lugemine selle istungi päevakorda.

Kui eelnõusid riigikogus vastu ei võeta, peab peaminister Rõivas koos valitsusega tagasi astuma. Suure tõenäosusega seda aga ei juhtu, sest teatavasti on koalitsioonil riigikogus häälteenamus, mistõttu eelnõud lähevad läbi.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul katkestas valitsus täna teisele lugemisele tulnud maksutõusude paketi seetõttu, et peaminister Rõivas hakkas kartma valitsuse lagunemist. Simsoni sõnul plaanib valitsus maksupaketi algatada uuesti tuleval nädalal ellu kutsutavatel erakorralistel istungitel, mil eelnõu seotakse valitsuse usaldushääletusega.

„Maksupaketi tagasivõtmisega näitab peaminister oma hirmu. Sidudes uuel nädalal maksupaketiga veel ka lastetoetuste tõstmise ning IRL-i algatatud madalapalgaliste maksutagastuse, tagab peaminister valitsuse püsimise jaanipäevani. Ilma selleta oli reaalne oht, et nende negatiivsed maksumuudatused ei leia parlamendis toetust. Sisuliselt võtab Reformierakond oma koalitsioonipartnerid pantvangi. Liites kõigi erakonna põhilubadused usaldushääletusega, tagab Rõivas enda tooli püsimise,“ sõnas Kadri Simson.

Simson jätkas: „Usaldushääletusega sidumine on mõeldud kriisisituatsioonideks, mida praegu rakendatakse lihtsalt ülbusest ja soovist võtta opositsioonilt võimalus oma muudatusettepanekuid täiskogu saalis hääletada.“