Valitsus jätkas eile hilisõhtul riigi eelarvestrateegia arutelu, mis paneb paika rahalise raamistiku järgmiseks neljaks aastaks (2016-2019). Eesmärk on hoida valitsussektori struktuurne eelarvepositsioon kõikidel aastatel ülejäägis.

Kabinetinõupidamisel otsustati tööjõumaksude langetamiseks tuua sotsiaalmaksu määra muudatus varasemaks ehk 2017. aasta alguseks ning teha seda kahes jaos - 2017. aastal pool ja 2018. aastal üks protsent. Selline lähenemine langetab maksukoormust kiiremini ja vähendab ettevõtjate halduskoormust.

Lisaks otsustas valitsus eraldada idapiiri väljaehitamiseks järgmisel aastal 20 miljonit eurot. Idapiiri väljaehitamist alustatakse maismaa piirijoonelt, kus on kavas rajada kaasaegne tehniline valve ning vajalikus mahus tähistada piirijoon nii piiripostide, viitade, aia kui muu vajalikuga.

Mitmel kabinetinõupidamisel arutatud kahjuliku tarbimise senisest kiiremas tempos maksustamise puhul otsustas valitsus 2016. aasta veebruaris tõsta alkoholiaktsiisi viis protsenti, lisaks kehtivale kümnele protsendile. Tubakaaktsiisi puhul oli otsus tõsta aktsiisi 3 protsenti aastatel 2016-2018, lisaks praegu kehtivale 5-le protsendile. Samuti tõuseb alkoholi- ja tubakaaktsiis aastatel 2019 ja 2020 10-ne protsendi ulatuses. Valitsus soovib nende muudatustega vähenda kahjulikku tarbimist ning muuhulgas parandada eelarve tasakaalu.

Alkoholi- ja tubakaaktsiisi kiiremas tempos tõstmine võimaldab jätta ära kütuseaktsiisi tõusu 2019. aastal. Kütuseaktsiis tõuseb alates 2016. aastast - diiselkütus 14 protsenti ja bensiin 10 protsenti. Järgneval kahel aastal (2017 ja 2018) tõuseb kütuseaktsiis täiendavalt 10 protsenti.

Majutusettevõtete käibemaksusoodustuse kaotamise puhul analüüsiti mõjusid turismisektorile ning lõplikult jäi lauale variant, mille järgi tõstetakse majutusettevõtete käibemaksu 5 protsenti 14-ne protsendini alates 2017. aastast. Ühtlasi lepiti kokku, et otsitakse võimalusi turismisektori, eriti maaturismi edendamiseks.

Valitsus otsustas seaduskuulekuse parandamiseks muuta ka väärteotrahvide päevamäärasid, mille puhul otsustati need tõsta praeguse 4 euro asemel 10 euroni. Viimati muudeti trahvi päevamäärasid 10 aastat tagasi.

Katteallikate puhul on valitsuse valikute aluseks põhimõte maksustada tulu asemel eelkõige kahjulikku tarbimist, eelistatult selliseid tegevusi, mille puhul on inimestel olemas valikuvõimalus (alkoholi- ja tubakaaktsiisi ning trahvimäärade tõstmine) ja vähendada maksusoodustusi.

Valitsuse nelja aasta eesmärk on Eesti kaitsekulutuste taseme hoidmine vähemalt kahel protsendil sisemajanduse kogutoodangust, lastetoetuste tõstmine, tööjõumaksude langetamine ning riigi efektiivsemaks muutmine.