Välisminister Marina Kaljuranna sõnul on eriesindaja määramine oluline Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise seisukohalt, kuna Eesti eesistuja roll 2018. aastal toob juurde ka suurema töökoormuse.

"Tavapärase nõukogu töös osalemisega võrreldes langeb EL Nõukogu eesistuja õlule hulgaliselt lisakohustusi ja meie jaoks on oluline, et Eesti eesistumine mööduks edukalt. Hindan kõrgelt Matti Maasika ettevalmistust ja kompetentsi antud valdkonnas," ütles välisminister.

Valitsuse otsuse kohaselt võib Matti Maasikas eriesindajana Euroopa Liidu institutsioonide juures esindada Eesti eesistumise ajal Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Parlamendi plenaaristungitel ja muudes EL institutsioonides ja asutustes. Samuti võib eriesindaja asendada välisministrit üldasjade nõukogus kuni Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise lõpuni. Tegemist on ajutise töökohaga. Valitsuse antav volitus on tähtajaline kuni Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise lõpuni või volituse muutmiseni.

Matti Maasikas on töötanud aastatel 1996–1999 riigikogu kantselei välissuhete osakonna juhatajana ja 1999–2001 peaminister Mart Laari büroo juhatajana. Alates 2001. aastast töötab Maasikas välisministeeriumis, ajavahemikus 2001–2005 oli ta Eesti suursaadik Soomes, 2005–2008 välisministeeriumi kantsler. Aastatel 2009–2010 töötas ta Euroopa Komisjoni laienemisvoliniku Olli Rehni kabinetis, alates augustist 2010 Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso nõunike meeskonnas. Alates 2011. aasta augustist töötab Matti Maasikas Eesti alalise esindajaja Euroopa Liidu juures.