Praegune maavanem Ulla Preeden lahkub maavanema ametkohalt omal soovil alates 1. juulist 2016.

Riigihalduse minister Arto Aas tutvustas Põlvamaa omavalitsusjuhtidele uut maavanema kandidaati Igor Tarot möödunud nädala esmaspäeval. Ministri sõnul on oluline, et maavanem oleks kursis kohaliku elu ja selle eripäradega ning seda eriti veel ajal, kui käsil on haldusreform. „Igor Taro, kes on töötanud Eesti rahvusringhäälingus Põlva- ja Võrumaa korrespondendina ning panustades ka praegu kahe maakonna arengusse, tunneb kindlasti hästi Lõuna-Eesti vajadusi,“ ütles minister.

Kohtumisel oli Põlvamaa omavalitsusjuhtidel võimalus arutleda tulevase maavanemaga maakonna arengut puudutavatel teemadel ning uurida, millised on tema mõtted ja seisukohad erinevates valdkondades. Räägiti näiteks käimasolevast haldus- ja riigireformist, gümnaasiumide ja põhikoolide säilitamisest, tervishoiust ja haiglatevõrgust.

Võrumaal sündinud Igor Taro ütles, et soovib kaasa aidata haldusreformi mõistlikule läbiviimisele Põlva maakonnas. „Inimesed ootavad meilt paremaid teenuseid, pädevamaid vastuseid ja sujuvamat koostööd. Praegune halduskorraldus on ajale jalgu jäänud – see pole suutnud peatada linnastumist ega väljarännet. Viimane aeg on midagi muuta. Näeksin hea meelega, et miinimumnõuete täitmise ja kauplemise asemel tekivad meil nii kaasajas väljakujunenud majandussidemete kui ka ajaloolise ja kultuurilise seosega võimekad omavalitsusüksused,“ ütles Taro.

Taro rõhutas, et on avatud koostööle Põlvamaa omavalitsuste liiduga, kuna see aitab võimendada maakonna seisukohti erinevatel teemadel. Samas juhtisid vallavanemad tähelepanu, et maavanem peaks püüdma vältida riiklikul tasandil omavalitsustega kooskõlastamata otsuste vastuvõtmist ning seisma Põlvamaa arendamise eest tervikuna.

Taro on lõpetanud Võru Kreutzwaldi gümnaasiumi ja omandas kõrghariduse Lomonossovi nimelises Moskva riiklikus ülikoolis ajakirjanduse erialal. Alates 2015. aastast töötab ta Võrumaaarenguagentuuris turismikoordinaatorina ja AS Värska sanatooriumis turundus- ja kommunikatsioonijuhina.

Maavanema ametiaeg kestab viis aastat ning ta esindab maakonnas riigi huve, hoolitseb maakonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu eest ning juhib maavalitsuse tööd. Maavanema nimetab ametisse valitsus.