Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatas, et välisminister Sven Mikser (SDE) tegi kabinetinõupidamisel ettepaneku, et valitsus avaldaks toetust ÜRO globaalsele ränderaamistikule. Justiitsminister Urmas Reinsalu (Isamaa) tegi omakorda ettepaneku, et valitsus seda toetust ei annaks. "Valitsus ei leidnud kabinetis toimunud arutelu käigus ränderaamistiku küsimuses üksmeelt," seisab pressiteates.

"Koalitsiooni luues leppisime me kokku, et langetame otsuseid konsensuslikult. Seda konsensust me täna kahjuks ei saavutanud," lausus peaminister Jüri Ratas. "Rände igakülgne haldamine on tähtis kõikidele riikidele ning Eesti seadused peegeldavad nii täna kui tulevikus euroopalikke ja demokraatlikke põhimõtteid."

On selge, et Keskerakond on antud küsimuses hoidnud pigem tagasihoidlikku joont ning lasknud sotsidel ja Isamaal omavahel vaielda.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil kritiseeris Mikser ka Ratase käitumist. "Ma tahan öelda seda, et selliste poliitiliste vastuolude korral koalitsioonivalitsuse liikmete vahel, on mõistagi peaministri töö püüda leida lahendus. Rongi saab juhtida vedurist, mitte vagunist. Valitsust saab juhtida peaministritoolist. Kui me ei leia üksmeelt, siis ei saa Eesti meile oluliste rahvusvaheliste teemade puhul olla veduris. Me oleme alati järellohisejad."

Valitsuskabineti otsuse järel ütles Urmas Reinsalu ERRile, et valitsus tegi õige otsuse, lisades, et koalitsiooni koostöö seeläbi ei kannata, kuigi on palju eriarvamusi. "Kui on küsimus rahvuslikes huvides, siis peab Eesti vahest olema ka paha poiss," märkis ta. "Eesti huve silmas pidades oli tegemist õige otsusega."

Kaljulaid keeldus Marokosse minemast

Leppega seonduv jõudis laiema avalikkuse ette möödunud reedel. Riigikogu väliskomisjon soovis saada Mikserilt selgitusi selle kohta, miks parlament ÜRO migratsioonipaketi aruteludest kõrvale jäi. Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul oli parlamendi kõrvalejätmine ÜRO migratsioonipakti arutelust lubamatu. "Kummaline on see, et valitsus on parlamendist peaaegu täielikult mööda läinud ja pole omal initsiatiivil soovinud nii olulise leppe detaile avada," ütles Mihkelson.

Mikser kostis vastuseks, et lähtuti tänavu 22. märtsil vastu võetud Vabariigi valitsuse seisukohtadest. "Neid seisukohti tutvustati riigikogu väliskomisjonile käesoleva aasta 13. märtsil," viitas ta.

Ränderaamistikule saanuks Eesti poolt toetuse anda Kersti Kaljulaid - seda detsembris toimuval ÜRO kohtumisel Marokos Marrakechis. Nädalavahetusel aga kinnitas president ERRile, et ei sõida kohtumisele, kui Eesti valitsus ei jõua rändeleppe osas üksmeelele. Kaljulaid rääkis, et oli Marrakechi sõitmas selleks, et pidada seal kõne. Samas oli kavas sõita sinna välisministeeriumi esindajatega koos."See lähtus eeldusest, et valitsuses on olemas konsensus ja et teemat on arutatud ka väliskomisjoniga. Nüüd on viimastel päevadel selgunud, et valitsuses ei ole konsensust selles osas, mida see kompakt endast kujutab ja millised on õiguslikud tagajärjed selles osas ka Eestile," lisas president. Nii leidiski ta, et valitsus peaks teema uuesti lauale võtma.

Pärast tänaõhutust valitsuse otsust saatis presidendi kantselei teate, kus riigipea märgib, et valitsuserakondade üksmeele ootamatu lahtumine on võimaldanud nädal aega kütta ühiskondlikku hüsteeriat, inimestele valetada ja haiget teha.