Kohtla-Järvel kohtus täna Nitroferdi esindajatega tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev ja majandus- ja taristuminister Kristen Michal. Michal külastas ka Narva Tööstusparki ja Viru Keemia Gruppi.

Tänasel kohtumisel Kohtla-Järvel asuva ettevõtte Nitrofert esindajatega sai tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev vahetu ülevaate eesolevate koondamistega seotud olukorrast, vahendab sotsiaalministeerium.

Tervise- ja tööministri Rannar Vassiljevi sõnul selgus kohtumisel, et valdaval osal koondatavatest töötajatest on võimalus kiiresti uus töökoht leida, kuna nende kvalifikatsiooni ja oskustega töötajate järgi on maakonna tööturul nõudlus olemas. "Nendele koondatavatele, kellel olemasolev kvalifikatsioon ei pruugi kiiret töökoha leidmist tagada, pakub töötukassa igakülgset individuaalset nõustamist ning vajadusel koolitusi ja ümberõpet. Töötukassal on hetkel pakkuda üle poole tuhande töökoha Ida-Virumaal, kuhu töökäsi otsitakse," ütles minister.

Minister Vassiljevi sõnul reageerib töötukassa juba täna Nitroferdi olukorrale ette, hoolimata sellest, et formaalselt saab töötukassa tegutsema hakata alles siis, kui töötajad on oma koondamisteated kätte saanud. "Töötukassal on olemas nii pädevus kui kogemus osutada vajalikku abi koondatavatele. Ka töötukassa reservi kogutud vahendid on piisavad, et tagada töötutele igakülgne abi," ütles Vassiljev.

Samuti on täna Ida-Virumaal ka rahandusminister Sven Sester. Sester osales Narva piiripunkti uue jalakäijate ja sõiduautode terminali avamisel. Rahandusministeeriumi pressiosakonna andmetel kohtus Sester ka mitmete ettevõtjatega ja külastab ka Eesti Energiat, kus on samuti teatatud koondamistest Ida-Virumaal.

Homme suundub Ida-Virumaale, täpsemalt Jõhvi, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ja siseminister Hanno Pevkur, et arutada pagulastega seotud küsimusi. Jõhvist suundutakse Tartusse, 22. juulil Pärnusse ja Tallinnasse, et kohtuda kohalike omavalitsuste juhtidega. Pevkur ütles Delfile, et kuigi kohtumistel plaanitakse ka muid teemasid arutada, keskendutakse peamiselt pagulas- ja rändeteemadele. Kohtumiste eesmärgiks on anda infot selle kohta, mis on praeguseks hetkeks valitsuse tasandil teada ja pidada aru kohaliku elu otsustajatega. 

Pevkuri sõnul on põhiküsimuseks, kas ja mil määral on omavalitsused nõus pagulasi vastu võtma ja missugused on omavalitsuste võimalused. 

Siseminister Hanno Pevkur läheb omavalitsuste juhtidega kohtuma pärast Euroopa Liidu siseministrite erakorralist kohtumist. Nimelt soovitakse täna Brüsselis ühise laua taga jõuda ühisele kokkuleppele liikmesriikide panustes, mis on vajalikud juuni Euroopa Ülemkogul seatud pagulaste ümberpaigutamise ja ümberasustamise arvuliste eesmärkide täitmiseks.

Reedel, 24. juulil kohtub tervise- ja tööminister Rannar Vassiljev Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjoviga ning teemaks on koondamised Ida-Virumaal. Lisaks on reedese visiidi käigus plaanis külastada Ida Viru haiglat, kus on luubi all olulised terviseteemad ja tööhõive teemad.

Seoses Ida-Virumaal vallandunud koondamiste lainega, kaotab Kohtla-Järvel paikneva Nitroferdi keematehases töö 426 töötajat, ka Eesti Energias on teatatud koondamistest. Seetõttu suureneb Ida-Virumaa töötute hulk enam kui 600 inimese võrra.

"Need on halvad uudised, aga tuleme olukorraga toime," ütles Rannar Vassiljev 16. juulil Eesti Päevalehes avaldatud arvamusloos.