Alates 1. juulist kuni aasta lõpuni kehtiva mandaadiga osaleks kuus kaitseväe instruktorit Ameerika Ühendriikide juhitaval operatsioonil Inherent Resolve Taani kontingendi koosseisus. Kaitseväelaste teenistuskohaks saab olema Anbari provints Lääne-Iraagis.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul jätkab Eesti koostöös liitlastega rahvusvahelise stabiilsuse ja julgeoleku tagamist ka meist kaugemates piirkondades, tagades seeläbi enda julgeolekut.

„Eesti on NATO liikmena mitte ainult julgeoleku tarbija vaid ka selle tootja. Me toetame oma liitlasi jõukohase panusega seal, kus meie abi vajatakse,“ ütles Hanso. „Relvastatud konflikt Iraagis ja Süürias mõjutab nii Eesti kui ka kogu alliansi julgeolekuolukorda, seega on meie osalus sellel operatsioonil vajalik.“

Iraaki suunduvad Eesti kaitseväelased lähevad instruktoritena koolitama Iraagi julgeolekujõudude liikmeid. Eesti kaitseväelased ei hakka osalema vahetus lahingutegevuses, ei eraldi üksusena ega ka Iraagi või teiste riikide üksuste koosseisus.

Eesti kaitseväe instruktorid hakkaksid kuuluma Taani kontingendi koosseisu. Taani kontingent koosneb umbes 150 kaitseväelasest ning paikneb Iraagi lääneosas Anbari provintsis asuvas baasis. Ka Taani kaitseväelased tegelevad Iraagi julgeolekujõudude koolitamisega. Samas baasis korraldavad väljaõpet ka USA, Kanada, Austraalia ja teiste riikide esindajad.

Ameerika Ühendriikide juhitav laiapõhjaline rahvusvaheline koalitsioon võitleb äärmusrühmitusega ISIL eelkõige Iraagis ja Süürias. 15. juunil 2014 käivitunud operatsiooni Inherent Resolve eesmärgiks on ISILi vastane otsene ja toetav sõjaline tegevus.

Eesti kaitseväelased osalevad operatsioonil Iraagi kutsel. Iraak on kutsunud ÜRO kaudu üles riike pakkuma omapoolset abi ning samuti on Eesti ja Iraagi välisministeeriumid vahetanud diplomaatilised noodid, aktsepteerimaks Eesti kaitseväelaste tegutsemist Iraagis ning tagamaks nende õigused.

Kui riigikogu annab mandaadi, alustaksid kuus kaitseväelast osalemist operatsioonil alates tänavu suvest.