Vastavalt Tartu Ülikooli seadusele kuulub nõukogu koosseisu 11 liiget, kellest viis liiget nimetab ülikooli senat, ühe liikme Eesti Teaduste Akadeemia isikute hulgast, kes ei ole ülikooli töötajad ning viis liiget nimetab haridus- ja teadusminister, kaasates kandidaatide esitamisesse avalikkust ning lähtudes sellest, et nõukogu koosseisust enamu se moodustaksid isikud, kes ei ole ülikooli töötajad. Seaduse üleminekusätete kohaselt nimetab loodava nõukogu esimese koosseisu liikmed senine Tartu Ülikooli nõukogu.

Tartu Ülikooli poolt hakkavad uude nõukokku kuuluma eraõiguse instituudi juhataja, tsiviilõiguse professor Paul Varul; närvikliiniku juhataja, neurokirurgia professor Toomas Asser; molekulaar- ja rakubioloogia instituudi direktor, rakubioloogia professor Toivo Maimets; majandusteaduskonna arendusprodekaan, majanduspoliitika professor Jüri Sepp ja füüsikalise optika labori juhataja, eksperimentaalfüüsika professor akadeemik Peeter Saari.

Eesti Teaduste Akadeemia on nimetanud nõukogu liikmeks Helsingi Ülikooli endise rektori ja tunnustatud arstiteadlase professor Kari Olavi Raivio.

Haridus- ja teadusminister nimetas nõukogu liikmeteks välisministeeriumi Euroopa Liidu küsimuste asekantsleri Kaja Taela, ajakirja Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho, Euroopa Kontrollkoja liikme Kersti Kaljulaiu, Nordea Eesti üksuse juhi Vahur Krafti ning advokaadibüroo Sorainen asutaja ja vanempartneri Aku Soraineni.

Tartu Ülikooli nõukogu on ülikooli kõrgeim otsustuskogu, kes vastutab ülikooli pikaajalise arengu eest ja tagab ülikooli eesmärkide täitmise. Nõukogu kinnitab ülikooli põhikirja, võtab vastu arengukava ja selle rakenduskava, võtab vastu eelarve ja kinnitab majandusaasta aruande ning annab hinnangu tulemuslepingu täitmisele.