„Maakonna tuleviku ja ettevõtluskeskkonna arendamise nimel on oluline, et seda teeksid inimesed, kes on kohaliku eluga kõige paremini tuttavad. Täna kinnitatud maavanemad tunnevad hästi maakondade väljakutseid ja tugevusi ning toetuse said nad ka kohalike omavalitsuste juhtidelt,“ põhjendas riigihalduse minister Arto Aas valikut.

Seaduse järgi nimetab valitsus maavanema ametisse viieks aastaks. Maavanem esindab maakonnas riigi huve, hoolitseb maakonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu eest ning juhib maavalitsuse tööd. Uued maavanemad alustavad tööd 11. septembrist.

Neeme Suur on lõpetanud Eesti Maaülikooli loodusvarade kaitse ja kasutamise erialal. Tal on pikaaegne kogemus Risti valla juhtimisel, ta on olnud vallavolikogu liige ja vallavanem aastatel 1993–2002 ning vallavolikogu esimees aastatel 2002–2008. Aastatel 2003–2008 oli Neeme Suur sihtasutuse Läänemaa Arenduskeskus juhataja ja 2008. aastal nimetati ta Lääne maavanemaks. Suur oli maavanem kuni 2011. aastani, mil ta valiti riigikogu XII koosseisu.

Andres Kõiv on lõpetanud Eesti Põllumajandusülikooli piimatehnoloogia erialal ja kaitses 1998. aastal magistrikraadi ökonoomika ja ettevõtluse erialal. Enne maavanemaks saamist 2010. aastal töötas Kõiv Lõuna-Eesti Haiglas haldusdirektorina ja enne seda Võru linnavalitsuses abilinnapeana.

Margus Lepik omandas kõrghariduse Tallinna Tehnikaülikoolis aparaadiehituse erialal. Ta on pikalt osalenud Valga linna juhtimises: Lepik oli linnavolikogu liige aastatel 1996–1999 ja linnapea aastatel 1999–2007. Lepik on juhtinud Eesti Linnade Liitu. Ta kuulus riigikogu XI koosseisu kuni Valga maavanemaks saamiseni 2010. aastal.