Arengukava paneb riigi tasandil paika sotsiaalkaitse ja tööturu arengusuunad järgmiseks kaheksaks aastaks. „Eesti suurim väljakutse on demograafia ja rahvastiku vananemine, mis seab suured väljakutsed sotsiaalsüsteemile. Peame sotsiaalkaitse ja tööturu meetmeid tervikuna arendama, et aidata ületada aktiivselt ühiskonnas osalemise takistusi,“ ütles sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Arengukava meetmete ja tegevuste elluviimist rahastatakse riigieelarve ja Euroopa struktuurifondide ning Norra finantsmehhanismi vahenditest. Arengukava elluviimise maht on 18,1 miljardit eurot.

Vabariigi Valitsus kiitis 2014. aasta juulis heaks otsuse koostada uus valdkondlik arengukava sotsiaalkaitse ja võrdsete võimaluste poliitikavaldkonnas, et luua terviklik strateegiline lähenemine inimeste iseseisva toimetuleku parendamiseks ja võrdsete võimaluste tagamiseks ühiskonnaelus.

Uus arengukava on suunatud ka inimeste majandusliku toimetuleku parandamisele, pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse tagamisele, hoolduskoormuse vähendamisele ja soolise võrdõiguslikkuse edendamisele. Heaolu arengukava vastuvõtmine on aluseks Euroopa Liidu struktuurivahendite kasutamiseks aastani 2020.