Uus süüteokoosseis näeb ette karistuse ennekõike selliste ebaseaduslike piiriületuste eest, mida iseloomustab rõhutatud agressiivsus või Eesti Vabariigi vastu suunatud kavatsused. Kuna uus koosseis kuulub terrorismikuritegudega riigivõimu ohustavate tegude hulka, antakse see kaitsepolitseiameti uurimisalluvusse.

Peaminister Taavi Rõivas ütles määrust kommenteerides, et on selge, et peame jätkama riigipiiri füüsilise välja ehitamisega, aga vähetähtis ei ole ka juriidiline heidutus. "Igaüks, kes plaanib piiril kuritegu, see peab teadma, et see toob kaasa uurimise ja karmid karistused," ütles Rõivas valitsuse pressikonverentsil.

Peaministri sõnul oli sellise määruse vastuvõtmine suuresti seotud mullu septembris toimunud Eston Kohveri juhtumiga. Rõivas lisas, et me ei tohi hetkekski unustada, et Eston Kohver on tänaseks 209 päeva ebaseaduslikult kinni peetud.

Siseminister Hanno Pevkur ütles, et eelmise aasta lõpul muutus karistusseadustik ja seega tuli sinna uus koosseis nimega "kuritahtlik sisenemine Eesti Vabariiki".

Uue koosseisu kohaselt hakkab kaitsepolitsei selliseid kuritegusid uurima. Pevkur selgitas ka, et uus koosseis pandi terrorikuritegude peatükki, sest kuritahtlik riiki sisenemine on suunatud riigivõimu vastu ja sellised juhtumid on kapo uurimisalluvuses.

Pevkuri sõnutsi saame me selle paragrahvi all rääkida tegudest, mis suunatud Eesti Vabariigi vastu vägivaldsena, näiteks salakuulamine ja kuritegeliku ühenduse moodustamine, aga samuti näiteks ka piirivalvuri mõjutamine.

Uue koosseisu rikkumise eest on ette nähtud ka karmid vanglakaristused - esimese lõike puhul kuni viis aastat ja teise lõike puhul kuni 10 aastat vangistust. Teise lõike all mõistetakse Pevkuri sõnul riigipiiri rikkumist, kui isikul kaasas relv, lõhkeaine, lõhkeseadeldis või ka siis, kui tema nägu on varjatud või on tekitatud oht inimese elule, nagu seda oli mullu septembris Eston Kohveri juhtumi puhul.