Kokku annab riik omavalitsustele 311,4 miljonit eurot, millest 74,9 miljonit eurot läheb valdade ja linnade sissetulekute tasandamiseks ja 236,5 miljonit peamiselt sotsiaal- ja hariduskulude toetuseks.

Tasandusfondi 74,9 miljoni euro kasutamise üle otsustavad 180 toetust saavat omavalitsust ise. Vahenditest 44 protsenti läheb Lõuna-Eesti, 29 protsenti Kirde-Eesti, 15 protsenti Lääne-Eesti, 11
protsenti Kesk-Eesti ja 1 protsent Põhja-Eesti valdadele ja linnadele.

Kõige enam saavad toetust Narva, Tartu ja Kohtla-Järve linnad, vastavalt 11,6 miljonit, 5 miljonit ja 4,6 miljonit eurot. Ühe elaniku kohta saavad suuremad summad Piirissaare ja Peipsiääre vallad ning Kallaste linn, vastavalt 299, 290 ja 271 eurot.

Haridustoetusteks 206 miljonit

Toetusfondist moodustab enamiku ehk 206 miljonit eurot haridustoetus, mille hulgas on ka 166 miljonit eurot munitsipaalkoolide õpetajate palgatoetust.

Haridustoetusega toetatakse omavalitsusi lisaks õpetajate palgale ka õppealajuhatajate ja koolijuhtide töötasu täienduskoolituse, investeeringute ning õppekirjanduse soetamisel.

Palgatoetuse eelistõusu saavad sellel aastal väiksemad ja põhikoolidega omavalitused. Ühegi
omavalitsuse palgatoetus õpilase kohta ei lange. Omavalitsustele antav õpetajate palgatoetus lubab maksta iga õpetaja tegeliku ametikoha kohta keskmiselt 978 eurot.

Toimetulekutoetuse piir tõusis 90 euroni

Toimetulekutoetuste väljamakseteks eraldab riik omavalitsustele 23 miljonit eurot. Kuigi toimetulekutoetust vajavate elanike arv väheneb, püsib riigieelarvest eraldatav summa võrreldes eelmise aastaga sama. See võimaldas tõsta toimetulekupiiri 90 euroni.

Sotsiaaltoetuste ning -teenuste osutamise toetuseks eraldab riik 3,2 miljonit eurot, mis läheb toimetulekutoetuste maksmise ja puuetega laste hooldusteenuste toetamiseks ning vajaduspõhise peretoetuse väljamaksete korraldamiseks. Vajaduspõhise peretoetuse väljamakseteks eraldab
valitsus 0,9 miljonit eurot.

Sündide ja surmade registreerimise kulusid hüvitab valitsus 17 576 euroga. Saarvaldade ja saarelise osaga valdade täiendav toetus on 415 426 eurot. Need vahendid on mõeldud tavapärasemast suuremate igapäevaste kulude katteks.

Lisaks eraldatakse 13 kohalikule omavalitsusele üleriigilistest kaevandustest laekuvate keskkonnatasude vähendamise hüvitamiseks 1,5 miljonit eurot.