Valitsus otsustas tänasel istungil, et kümme Tallinna ja viis Narva vene õppekeelega gümnaasiumi ei saa eestikeelsele aineõppele üleminekul erandit.

Valitsuse hinnangul on erandit taotlenud koolid valmis gümnaasiumiastmes õppetööd läbi viima valdavalt eesti keeles, sest seaduse kohaselt alustasid koolid viis aastat tagasi eestikeelsele aineõppele üleminekut ning koolides töötavate õpetajate kvalifikatsioon ja õpilaste põhikoolis omandatud eesti keele oskus lubab üleminekuga jätkata.

Alates 2007. aastast on riik rahaliselt toetanud kõiki vene õppekeelega gümnaasiume, lisaks rahastab haridus- ja teadusministeerium erinevaid nõustamistegevusi, ülikoolidelt tellitud uuringuid ja abistab koole õppekavade koostamisel.

Taotlused jätkata vene õppekeelega gümnaasiumides õppetööd valdavalt vene keeles esitasid Tallinna ja Narva linnavolikogud koolide hoolekogude ettepanekul tänavu kevadel. Selleks õppeaastaks on erandit taotlenud koolidest Narva Paju Kool muutunud põhikooliks ning Tallinna Paekaare Gümnaasium ning Karjamaa Gümnaasium ei avanud sel sügisel kümnendat klassi.