Ettepandud muudatused on peamiselt suunatud start-upidele ehk iduettevõtetele ja IKT sektorile, kus on kõige suurem vajadus kõrgelt kvalifitseeritud välistööjõu järele.

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on Eesti start-up kasvulavana rahvusvaheliselt tuntud ning tänane otsus aitab meie ettevõtetel tihedas rahvusvahelises konkurentsis püsida. „Tahame motiveerida ettevõtlikke talente Eestis töötama, et tänastest start-upidest kasvaksid välja rahvusvahelised korporatsioonid,“ ütles peaminister.

Siseminister Hanno Pevkur täiendas, et ettepanek on arvata üks suuremaid murekohti Eesti tööjõuturul, ehk IKT valdkond, sisserände piirarvu alt välja.

"Lisaks soovime kehtestada minimaalseks välismaalasele makstavaks töötasuks Eesti keskmine palk ja lihtsustada muud välismaalaste Eestis töötamisega seotud bürokraatiat," täpsustas siseminister. Ettepanekute kohaselt plaanitakse tulevikus loobuda ka nõudest registreerida Eestist
eemalviibimine.

"Ettevõtjad on tähelepanu juhtinud, et Eestis elamisloaga elavale välismaalasele kehtiv nõue enda rohkem kui 183- päevane eemalviibimine registreerida ei ole enam ajakohane ja ei toeta tööjõu mobiilsust. Seetõttu on mõistlik sellest loobuda," märkis Pevkur.