2011. aastaks kehtestatud sisserände piirarv täitus juba 31. augustil. Seetõttu ei saa sisserände piirarvu tõstmata aasta lõpuni välja anda enam ühtegi sisserände piirarvu alla kuuluvat tähtajalist elamisluba, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Siseministeerium teeb ettepaneku suurendada 2011. aasta sisserände piirarvu välismaalaste seaduses sätestatud ülemmäärani, milleks on 0,1 protsenti Eesti alalisest elanikkonnast. 13. jaanuaril kehtestatud piirarv 1008 on 0,075 protsenti Eesti alalisest elanikkonnast. Seega suurendatakse 2011. aasta sisserände piirarvu 336 isiku võrra.

Võrreldes 2010. aastaga on 2011. aastal enam kui kahekordistunud isikute hulk, kes on taotlenud elamisluba töötamiseks Eestis registreeritud juriidilise isiku juhtorgani liikmena. Põhjuste väljaselgitamisel ilmnes, et nimetatud tähtajalise elamisloa liiki kasutatakse ära, et lihtsamalt Eestis elamiseks või Schengeni alal viibimiseks õiguslik alus saada.

Selgus, et paljudel juhtudel luuakse äriühing üksnes selleks, et saada välismaalastele elamisloa taotlemiseks alus. Seetõttu kehtestas siseminister 4. juuli 2011. aasta määrusega 2011. aastaks tähtajalise elamisloa töötamiseks Eestisse registreeritud juriidilise isiku juhtorgani liikmena arvestatavaks piirmääraks 580, mistõttu sel aastal enam sellel alusel elamisluba töötamiseks ei saa.

Siseministril on suurema sisserände piirarvu kehtestamise järel kavas kehtestada määrusega sisserände piirarvu jagunemine elamisloa taotlemise aluste järgi, et toetada seeläbi tähtajaliste elamislubade andmist eelkõige kõrgeltkvalifitseeritud tööjõule ja toetada ettevõtlust.