Eksootiliselt välisreisilt võib soovimatu “kingitusena” koju kaasa tuua mõne nakkushaiguse, kirjutab Eesti Päevaleht.

“India on peamine sihtkoht, kus haigustesse nakatutakse,” rääkis Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuse nakkusarst Kersti Kink, kelle sõnul on äkiline pööre tingitud eestlastele varem kaugeks ja kalliks jäänud sihtkohtade avastamisest. “Lisaks on veel Egiptus, kust on pärit enamik šigelloosi ehk düsenteeria juhtumeid,” tutvustas doktor Kink viimase aasta nakkusstatistikat.

Tervisekaitseinspektsiooni andmeil nakatus Egiptuse reisidel 47 inimest. Indiast saabunud reisijail diagnoositi 22 haigusjuhtu.

Põhiliselt oli tegu soolenakkustega, mis levivad saastatud toidu, vee, käte ja pindade kaudu. Eelmisel aastal jätkus välisreisidel haigestumine ka malaariasse, mis juhtus troopilises Aafrikas ja Indias.

Koos haigestumistega on nakkuskeskuse arsti sõnul suurenenud ka reisinõustamiste hulk. “Räägime peamiselt kõhuhädadest ja malaariaprofülaktikast,” ütles samas kabinetis töötav doktor Helen Mülle. Möödunud aasta jooksul sai kabinetis individuaalset reisinõustamist peaaegu 4000 inimest. Nõustaja poole pöördutakse kõige enam septembris ning kevaditi.

“Mida eksootilisem reis, seda olulisem on tulla nakkuskabinetti,” toonitas doktor Mülle. Ohtliku malaariaga võitlemiseks on hädavajalik täpselt järgida ennetamiseks soovitatud tabletiskeemi, muidu pole kaitse garanteeritud. Kokku 11 inimesest, kes 2006.–2007. aasta jooksul malaariasse nakatusid, ei manustanud enamik neist ravimeid nii, nagu ette nähtud.

Nakkushaiguste hädadega puutuvad kokku ka reisifirmad. “Kõik Domina Traveli töötajad on saanud mitmete ravimitootjate ja arstikabinettide vastava koolituse nakkushaiguste, levipiirkondade ja soovitatavate vaktsiinide kohta,” rääkis firma turundusjuht Helen Saul. Tema sõnul suunatakse kliendid alati arsti juurde konsultatsioonile.


Reisil viibides tasub puhtust hoida

•• Kokku toodi Eestisse mullu 39 šigelloosi juhtumit.

•• Šigelloos on äge bakteriaalne soolenakkus, mis levib saastunud vee või toidu kaudu. Seda haigust nimetatakse veel “mustade käte haiguseks”, kuna haigustekitajad levivad edasi saastatud käte kaudu. Esineb rohkesti eeskätt arengumaades ning ohustab turismireisidel käijaid. 2007. aasta jaanuaris registreeriti viis šigelloosi juhtumit Sharm el Sheikhi kuurordist naasnud Eesti puhkereisijail.

•• Välisreisile minejatel soovitatakse järgida hügieenireegleid: pesta käsi seebiga, juua ainult pudelisse villitud vett, hoiduda jääkuubikutest, mitte süüa pesemata juur- ja puuvilju, süüa ainult korralikult läbiküpsetatud toitu, ettevaatlikult tarbida termiliselt töötlemata meresaadusi jne.