„Kuid arvestades üha tihedamat koostööd Euroopa Liidus näeks Eesti hea meelega võimalikult integreerunud ja ühtset Põhja- ja Baltimaade regiooni,“ lisas Paet.

Paeti sõnul sõltub NATO ja tema partnerite kaitstus lisaks tavapäraste relvajõudude olemasolule ka valmisolekust ja paindlikkusest tegelda uute ja tekkivate ohtudega. Ta lisas, et väga oluline on teadvustada küberkaitset ning arendada NATO võimekust küberohtudega tegelemisel.

„Tallinnas tegutsev NATO kollektiivne küberkaitsekeskus on sel eesmärgil loodud – et välja töötada uusi strateegiaid küberohtudega võitlemiseks ning viia läbi vajalikke õppusi,“ märkis Eesti välisminister. „Kõigel sellel, mida me teeme küberruumis on reaalsed tagajärjed ka reaalses maailmas. Laialdane e-lahenduste kasutamine nii Eestis kui Rootsis ning teistes Põhjamaades muudab meid seejuures ka haavatavamaks.“

Lisaks küberjulgeolekule on Paeti sõnul NATOle ja tema partneritele väljakutseks vähenevad kaitsekulutused, samas kui paljud kolmandad riigid aga hoopis suurendavad oma kaitsekulutusi. „Kaitsekulutuste vähenemine ei ole jätkusuutlik ning võib meid viia järgmiste ja veelgi raskemate kriisideni,“ märkis ta. „Iga riik peab täitma endale võetud kohustusi ning Euroopa ei saa muutuda nii-öelda julgeoleku tarbijaks,“ lisas ta.

Välisminister Paet rõhutas ka, et Eesti panustab teist aastat järjest kaitsekulutustele 2 protsenti oma SKPst.

Rääkides Afganistanist märkis Paet, et missioon, kus nii Eesti kui Rootsi osalevad on muutnud ka meie riikide territooriumid palju ohutumaks. „Afganistani missioon on kinnitanud, et NATOl on oluline roll rahvusvahelise julgeoleku tagamisel ning liitlased on võimelised üheskoos tegutsema laiapindsel välisoperatsioonil,“ ütles ta.

Paet tõi oma esinemises välja, et Põhjamaade ja Balti riikide regiooni seisukohalt on positiivne eelmise aasta NATO Chicago tippkohtumisel tehtud otsus Balti riikide õhuturbest. „Ka Rootsi võidab sellest, et Eesti, Läti ja Leedu on paremini kaitstud. Samuti suurendab Rootsi regulaarne osalemine Balti riikide õhuturbes julgeolekusidet alliansiga veelgi,“ ütles ta.

Sälenis toimuvast julgeolekukonverentsist võtavad osa ka NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen, Rootsi kaitseminister Karin Enström, Euroopa Komisjoni volinik Cecilia Malmström ja Rootsi Euroopa Liidu asjade minister Birgitta Ohlson.. Julgeolekukonverents toimub Sälenis 20 korda. Paet kohtub Sälenis ka Rootsi kaitseministri Karin Enströmiga.