Eesti välisminister Urmas Paet, Saksa välisminister Guido Westerwelle, Läti välisminister Edgars Rinkēvičs ja Leedu välisminister Linas Linkevičius arutasid täna Kaunases Euroopa Liidu idapartnerlusega seotud teemasid ja finantsküsimustega seonduvat.

Välisminister Paeti sõnul on idapartnerlus Euroopa Liidule strateegilise tähtsusega ning EL peab idapartnerlusest kujundama konkreetse ja kõikehõlmava poliitika, mis on sihtriikide jaoks tõhus vahend liikumisel Euroopa Liidu suunal.

"Samuti peaks idapartnerlus olema piisavalt paindlik, et igale partnerriigile saaks individuaalselt läheneda," ütles ta.

Avalduses rõhutatakse, et välisministrid ootavad positiivseid arenguid ka novembri lõpus Vilniuses toimuvalt Euroopa Liidu idapartnerluse tippkohtumiselt. "Idapartneritele on tippkohtumise raames vaja anda selged tulevikuväljavaated ning tunnustada seniseid edusamme," märkis Paet.

Ministrid märkisid avalduses, et oluline on jätkata assotsiatsioonilepingu läbirääkimisi Aserbaidžaaniga. Samuti rõhutatakse, et Valgevene peaks olema idapartnerlusse võimalikult palju kaasatud, kuid sealjuures on oluline Valgevenelt nõuda kõigi poliitvangide vabastamist ja rehabiliteerimist ning repressioonide lõpetamist.

Lisaks idapartnerluse teemadele arutasid välisministrid Kaunases Euroopa Liidu finantsküsimustega seonduvat. Samuti avaldati kohtumisel heameelt Läti peatse euroalaga liitumise üle. "Läti jagab euroala põhiväärtusi ning seetõttu peaks liitumisprotsess kulgema sujuvalt," sõnas Eesti välisminister.

Eesti, Läti, Leedu ja Saksa välisministrite kohtumine on iga-aastane traditsioon, kus ühiselt arutada olulisi päevakajalisi välispoliitilisi arengud. Järgmine kohtumine toimub järgmisel aastal Eestis.

Idapartnerluse riigid on Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene.