Samuti tunnustas välisminister täna eelmisel nädalal avaldatud Pekingi saatkonnahoone kunstikonkursi võitjaid Johannes ja Jaan Luike ning Erika Pedakut. Konkursile laekunud 27 seinatekstiili ja 18 skulptuuri kavandi seast hääletas žürii sobivaimaks skulptuurikavandiks Johannes Luige ja Jaan Luige töö „Kulgemine“. Seinatekstiili kategoorias hinnati parimaks Erika Pedaku (MTÜ Tartu Kunstnike Liit) „Head sõnumid“.

„Mul on siiralt hea meel, et mõlemale konkursile laekus nii palju huvitavaid kavandeid. Žürii tööd te kindlasti lihtsaks ei teinud,“ sõnas välisminister kohale tulnud kunstnikele. „Välisministeerium ja saatkondade võrk on heaks pinnaks Eesti kunsti ja kunstnike tutvustamiseks välismaalastele. Kutsun kõiki üles ka tulevastel konkurssidel osalema,“ lisas ta.

Välisministeeriumi kunstikonkursi žüriisse kuulusid Juta Lember Eesti Sisearhitektide Liidust, Tiiu Kirsipuu Eesti Kujurite Ühendusest, Gea Sibola Hansen Eesti Kujurite Ühendusest, Andro Kööp Eesti Disainerite Liidust/Eesti Kunstnike Liidust ning Kaire Jürgenson välisministeeriumi kultuuri- ja äridiplomaatia büroost.

Tänasele vastuvõtule olid kutsutud konkurssidel osalenud kunstnikud, erialaliitude esindajad ning žüriiliikmed.

Konkursid korraldati vastavalt kunstiteoste tellimise seadusele, mis näeb ette avaliku otstarbega hoone ehitustöödega kaasneva kunstiteose või –teoste tellimise vähemalt 1% väärtuses tööde maksumusest. Välisministeeriumi fuajeesse telliti skulptuur maksumusega 15 000 eurot. Pekingi saatkonna konkursi seinatekstiili maksumus on 20 000 eurot ning skulptuuri hind 35 000 eurot.

Välisministeeirumi fotosid ürituselt ja kunstiteoste ideekavandeid saab vaadata siit.