"Meie, koos teiste liikmesriikidega, oleme jätkuvalt veendunud, et Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi vaheline praegune kokkulepe on parim ja leppeta lahkumine tekitaks tohutu ebakindluse ja kindlasti suured kulud peamiselt ÜK, aga ka EL-i poolele,” tõdes Mikser.

“Jääme ootama Ühendkuningriigi valitsuse edasisi samme ning nagu teame, on ÜK parlament andnud Theresa Mayle kolm päeva, et tulla välja omapoolse ettepanekuga, et kuidas edasi liikuda. Ma ei spekuleeriks May ja Briti valitsuse võimalike sammude üle, küll jälgime arenguid lähedalt ja leppeta lahkumist ikka veel liiga tõenäoliseks ei pea, just kaasnevate kulude ja ebakindluse pärast,” sõnas Mikser.

Mikser kinnitas, et on valmis neljapäeval informeerima valitsuskabinetti ettevalmistustest leppeta lahkumise stsenaariumiks, kuna ettevalmistused selleks on olulised. “Lahkumislepingu puudumisel üleminekuperioodi ei tule ja Ühendkuningriik muutub kolmandaks riigiks 30. märtsil 2019. See tähendab ka seda, et Euroopa Liidu õigus Ühendkuningriigis sellest päevast enam ei kehti ning Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi suhteid hakkavad reguleerima kolmandate riikide seadusesätted," selgitas välisminister.

"Euroopa Komisjoni koordineerimisel on ettevalmistused leppeta lahkumiseks juba mõnd aega käinud, meie esmane eesmärk on vähendada selle mõju kodanikele — inimesed ei pea kannatama poliitikute suutmatuse pärast olukorda lahendada," lisas Mikser.