Välisminister andis India suursaadikule seoses Eesti kodanikest laevakaitsjate kaasusega üle kirja India välisministrile.

Pentus-Rosimannus rõhutas kohtumisel, et India ülemkohtus käimasolev edasikaebamismenetlus toimuks ilma viivitusteta ning kaasus saaks võimalikult kiire lahenduse. India suursaadik kinnitas, et nii India saatkond Helsingis kui India välisministeerium ja välisminister on põhjalikult juhtumi arengutega kursis ning teevad kõik, et protsessi kiirendada.

Pentus-Rosimannuse sõnul on oluline, et India võimud lubaksid humanitaarsetel kaalutlustel Eesti kodanikel naasta kodumaale kaasuse läbivaatamise ajaks India ülemkohtus.

„Käimasoleva vaidlusega ei kaasne selliseid toiminguid, mis nõuaksid laevakaitse meeskonnaliikmete osalemist või nende viibimist Indias. Seetõttu pöördusime India ametivõimude poole, et meestel lubataks Indiast lahkuda ja naasta perede juurde,“ rõhutas Pentus-Rosimannus. Tema sõnul on Eesti ja India suhted olnud varasemalt head ning mõlema poole huvides on suhteid varjutama hakanud juhtumi lõpetamine.

Välisminister kinnitas, et Eesti kodanikest laevakaitsjatega seonduv on välisministeeriumi ja Eesti New Delhi saatkonna põhitähelepanu all seni, kuni Indias kinni peetud mehed on koju tagasi jõudnud.

10. juulil tegi Tamil Nadu osariigi ülemkohus otsuse, milles leidis, et piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio kõigi meeskonnaliikmete suhtes esitatud süüdistustel ebaseaduslikus relvaveos ei ole alust. Ainsana ei puuduta otsus laeva kaptenit. Augusti lõpus kaebas India politsei otsuse edasi riigi ülemkohtusse.