„USA ja EL on kokku leppinud võrdsetes ning viisavabadust ette nägevates reisitingimustes. See, et üks pool astub ühtäkki tingimustest üle, on erakordne,” ütles Mihkelson ja lisas, et toob teema sügisel riigikogus kindlasti arutlusele, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Selge on see, et pelgalt üks või teine liikmesriik selles küsimuses mingeid otsuseid vastu ei võta, Euroopa Liit peab käituma ühiselt,” rääkis Mihkelson, kelle kinnitusel on USA reisitasu Euroopas juba ka piisavalt tähelepanu võitnud, septembris võetakse see Euroopa Komisjonis tõenäoliselt teravamalt kõne alla.

Mihkelson tõdes, et meie ja teiste EL-i riikide rahulolematusele on USA tähelepanu võimalik juhtida eri viisil ning omapoolse vastumaksu samm võiks olla viimaste võimaluste seas: „Vastumaks on mõeldav ainult siis, kui selle kehtestab EL tervikuna. Kui ühel riigil see on ja teisel mitte, siis oleks tegemist narrusega.”

Välisminister Urmas Paet lausus, et igal riigil on suveräänne õigus otsustada, mis tingimustel võõraste riikide kodanikke enda territooriumile lasta: „Mis puudutab EL-i ja USA vahelist isikute vaba liikumist, siis meie seisukoha järgi peab liikumine olema maksimaalselt vaba. Igasuguste tasude kehtestamine ei aita vabale liikumisele kaasa, vaid pärsib seda.”

Vastumaksu kehtestamist ei pidanud Paet aga mõistlikuks, sest see läheks vastuollu EL-i enda põhimõttega vaba liikumise soodustamisel: „USA ja EL on tänases maailmas väga lähedased partnerid, mistõttu ma arvan, et probleemid tuleb lahendada rääkimise teel.”