ÜRO humanitaarasjade koordineerimisameti (OCHA) andmetel on Ukrainas septembri alguse seisuga üle 250 000 sisepõgeniku ning rohkem kui 300 000 inimest on põgenenud Ida-Ukrainast teistesse riikidesse.

ÜRO lastefondi (UNICEF) andmetel ei alustanud 1. septembril õppetööd 900 kooli Donetskis ja Luganskis – see mõjutab ligi 270 000 last. Samuti halveneb Luganskis ja Donetskis joogivee kättesaadavus.

Välisministri sõnul aitab Eesti Ukrainat mitmel viisil. "Oleme ettevalmistamas täiendavalt humanitaarabi andmist ning vigastatute Eestisse raviletoomist," ütles Paet.

Paeti hinnangul on välja kuulutatud vaherahu oluline samm edasi, kuid nüüd peaksid järgnema ka sisulised kõnelused, mis lähtuvad Ukraina suveräänsusest ja terviklikkusest.

"Sisulisi läbirääkimisi on aga raske läbi viia, kui Venemaa pole tunnistanud, et ta on konflikti osapool ning rikkunud Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust," ütles Paet.

"Jätkuvalt peab rahvusvaheline kogukond tegema kõik, et mõjutada Venemaad Ukraina ellu sekkumist lõpetama," vahendas välisministeeriumi pressiosakond ministri sõnu.