Pentus-Rosimannus ütles, et ükski olukord pole päriselt võrreldav teisega. "India riik on esitanud konkreetse süüdistuse ja seal on kohtuprotsess pooleli, seda ei saa võrrelda sellega, kui Eesti ametikohustusi täitev politseinik Eesti piirilt röövitakse ja illegaalselt Venemaale viiakse ja nüüd teda seal kinni hoitakse," rääkis minister.

Pentus-Rosimannus möönis, et Indias on meestel kindlasti pinge väga suur. Ta rääkis, et Eesti välisministeerium on pöördunud otse India riigivõimude poole.

"Ka meie peaminister on kohtunud India asevälisministriga ja ka meie partnerid on seda teemat üleval hoidnud," kõneles välisminister. "Meestel on ära võetud dokumendid ja neil pole seetõttu võimalik saada ka väljasõiduviisat, mida mitte keegi teine peale India ei saa väljastada."

Pentus-Rosimannuse sõnul pole laevakaitsjate kohtuprotsessi pikkus mitte ainukordne käitumine, vaid see on Indias kasutatav praktika. "Loomulikult me avaldame survet, et selle kohtuprotsessi lõpuosa oleks võimalikult kiire," sõnas minister. "India poolt on see üsna kiire asjade käike, koju saamist ootavatele meestele on see kindlasti terve igavik."

Ministri sõnul hoiab välisministeerium kontakti meeste lähedastega, on neid nõustanud ja olukorraga kursis hoidnud, kuid ta möönis, et olukord on halb.

Pentus-Rosimannuse sõnul on riik andnud pooleliolevas kohtuprotsessi olevatele meestele andnud laenu meditsiinilisteks protseduurideks ja öömaja leidmiseks, kuid seadusandlik raamistik ei luba kohtu all olevatele inimestel teisel moel tagastamatut riigiabi pakkuda.

"Kui kohtuasi on pooleli, siis meie saame oma kodanikke toetada nendes piirides, mis meile ette on antud," rääkis Pentus-Rosimannus ja lisas, et kohtu viimase astme otsust ette prognoosida on väga keeruline, samuti nagu aega, mis selle otsuse tegemiseks kulub.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris mullu 18. oktoobril USA mereturvafirma Advanfortile kuuluva piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli 14 Eesti kodanikku. 30. detsembril esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ning ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Laevakaitsjad vabanesid vanglast 5. aprillil, kuid puuduvate dokumentide tõttu ei saa nad riigist lahkuda.