Eelmise nädala esmaspäeval alustas näljastreiki Soomes tegutsev ja Eestist pärit ehitusettevõtja Rain Kolga, kes sõdib sel moel Lõuna-Soome piirkondliku halduse ameti (Avi) tegevuse vastu.

Kolga heidab Avile ette töörassismi põhjendusega, et tema ettevõtet väisavad pidevalt Avi ametnikud, kes talle iga väiksemagi rikkumise eest mitme tuhande euroni küündivaid trahve määravad.

Kolga sõnul on ametnikud talle otse öelnud, et "teevad kõik selle nimel, et saada eestlased Soome turult minema".

Välisministeeriumi sõnul selle juhtumi baasilt üldistusi teha ei tasuks.

"Eesti kodanikud pöörduvad saatkonna poole mitmesuguste erinevate muredega, kaasa arvatud töösuhetega seonduvaga, kuid üldistust, et Soome ühiskonnas oleks kujunemas võõrviha Eesti tööjõu vastu, ei saa kindlasti teha. Eestlasi ja eestlaste tööd hinnatakse," kommenteeris Eesti välisministeerium viimastel päevadel uudisekünnise ületanud arvamust, nagu valitseks soomlaste suhtumises eestlastesse töörassism.

"Taustast ja soost olenemata on kõigil õigus võrdsele kohtlemisele. Kui inimene tunneb, et teda on diskrimineeritud, siis abi saamiseks on Soomes võimalik pöörduda vähemuste voliniku büroosse või diskrimineerimiskomisjoni. Lisaks on võimalus pöörduda Soome parlamendi Eduskunta õigusvahemehe poole, politseisse ja kohtusse," lisas välisministeerium.

Rain Kolga on Avi tegevuse vastu alustanud näljastreiki ning lisaks tema avaldusele on meedias enda arvamust avaldanud ka nii mõnigi teine Soomes töötav eestlane, kes kinnitab soomlaste võõrviha eestlaste suhtes.

Avi on Kolga öeldut kommenteerinud väljaandes Helsingin Sanomat, kus nad leiavad, et ettevõtjale määratud trahvid on õigustatud ning nõutud välja asja eest.

"Kui tööandja ei ole rahul meie tõlgendusega, on tal õigus kaevata selle peale halduskohtusse. Näljastreik ei ole viis muutuste läbisurumiseks," sõnas Lõuna-Soome piirkondliku halduse ameti tööohutuse osakonna juhataja Kaarina Myyri-Partanen.