Juba üle aasta Indias viibinud laevakaitsja Lauri Aderi ema Maret Veikat ütles laupäeval Delfile, et teda ja teisi lähedasi ning ka mehi endeid paneb nördima, kuidas välisministeerium oma tegevust valgustab, kuna ministeerium jätab mulje, nagu oleks meeste kinnihoidmine põhjendatud.

"Mehed on õigeks mõistetud, ülemkohtule esitati erikaebus 25. augustil 2014 koos taotlusega peatada menetluse ajal vaidlustatud õigeksmõistva otsuse täitmine. Kohus võttis vastu erikaebuse ja väljastas kostjale teatise, kuid ei väljastanud määrust vaidlustatud otsuse peatamiseks, mida nõudis Tamil Nadu politsei," rääkis naine, miks mehed tuleks koju lubada.

Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov selgitas Delfile, et ministeerium käitub vastavalt Indiast saadavatele ametlikele andmetele. "Meil ei ole alust eeldada, et ametlik informatsioon, mida edastab India pool kohtuvaidluse ja isikute Indias kinnipidamise kohta, oleks vale."

Sudakov kinnitas, et välisministeerium suhtleb pidevalt India ametivõimudega ja saab neilt infot kohtuvaidluse käigu kohta. "India esindajate ametliku info kohaselt ei ole Eesti kodanike suhtes kohtuasja ametlikult lõppenuks kuulutavat otsust, mis lubaks neil Indiast lahkuda," märkis Sudakov.

Õigeksmõistev otsus kaevati India ülemkohtusse

Tamil Nadu kohtu möödunud aasta 10. juuli õigeksmõistva otsuse kaebas süüdistaja 26. augustil edasi India ülemkohtusse.

"Kohtuasi saab ametlikult lõpetatud alles pärast kohtuvaidluse lõppu India ülemkohtus. India ameti- ja kohtuvõimudel on õigus takistada Eesti kodanike lahkumist Indiast kohtuvaidluse ajal, kui nad peavad seda vajalikuks," märkis Sudakov.

"Välisministeerium teeb omalt poolt kõik, et kiirendada laevakaitsjate vabastamist ning saabumist kodumaale. Meie diplomaadid välisministeeriumis ja saatkonnas Indias suhtlevad pidevalt India ametivõimudega ning nõuame järjekindlalt, et kohtuvaidlus toimuks kiiresti, vastavalt India seadustele ja rahvusvahelisele õigusele."

Mehed palutakse kohtuprotsessi ajaks koju lubada

"Oleme selles osas pöördunud nii ministri kirjadega India välisministri poole kui ka tõstatanud kõikidel kõrgel tasemel toimunud kohtumistel," lausus Sudakov ja lisas, et peagi on taas välisministeeriumite kohtumine, kus olukorrast jälle kõneldakse.

"4. veebruaril toimuvad New Delhis Eesti ja India välisministeeriumite vahelised poliitilised konsultatsioonid. Ühe olulise teemana kavatseb Eesti pool kindlasti tõstatada laevakaitsjate kohtuasja. Soovime veelkord India võimudele rõhutada vajadust lubada humanitaarsetel kaalutlustel Eesti kodanikel naasta kodumaale kohtuasja läbivaatamise ajaks India ülemkohtus."

Viimati kohtus välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Marina Kaljurand 20. jaanuaril Tallinnas India suursaadikuga Eestis Ashok Kumar Sharmaga. India suursaadik kinnitas, et India välisministeerium on palunud Tamil Nadu osariigil protsessi kiirendada.