Välisministeerium peab kahetsusväärseks, et Venemaa astus veel ühe sammu, mis ei aita kaasa Euroopa Liidu ja Venemaa suhete paranemisele ega soodusta Eesti ja Venemaa suhete arendamist.

„Tegu on järjekordse ebasõbraliku sammuga Venemaa poolt, aga ei saa öelda, et selline Venemaa juhtide käitumine üllataks, pigem asetub too nimekiri mitmete teiste ebasõbralike sammude jadasse. Selge on, et sellise nimekirja kehtestamise näol on kaotajaks Venemaa ise, mitte inimesed, kes seal nimekirjas seisavad,“ ütles välisminister Keit Pentus-Rosimannus.

Välisministeeriumi seisukoht tehti täna teatavaks Vene saadikule.

Soome rahvusringhääling YLE sai enda valdusesse ja tegi reede hilisõhtul avalikuks nimekirja, milles on 89 Euroopa Liidu liikmesriigi poliitiku ja julgeolekuga tegeleva inimese nime, kelle Moskva on lisanud oma musta nimekirja.

Eestlastest on nimekirjas justiitsminister Urmas Reinsalu, eurosaadik Tunne Kelam, endine välisminister Kristiina Ojuland, kaitseväe ülem kindralleitnant Riho Terras, tema asetäitja brigaadikindral Artur Tiganik, kaitsepolitsei juht Arnold Sinisalu ja kaitseliidu ülem Meelis Kiili.

Rootsi välisminister Margot Wallström teatas eile, et Stockholm esitab Venemaale seoses Rootsi kodanike musta nimekirja kandmisega arupärimise, et saada selgust, mis põhjusel on kaheksa Rootsi kodanikku Venemaale reisikeelu saanute nimekirja kantud.

Euroopa Liidu ametnikud on Venemaa nn musta nimekirja hukka mõistnud.