"Peruu õnnetusjuhtumi osas saame tänase seisuga öelda, et kindlustus ja päästekomando suhtlevad omavahel ning loodetavasti jõuavad lähiajal kokkuleppele. Välisministeeriumile teada olevalt plaanitakse uut ekspeditsiooni, mille pikkus ja toimumise aeg sõltub läbirääkimiste tulemusest ja ilmastikuoludest õnnetuskohal," kinnitas Delfile välisministeeriumi pressiesindaja Mari-Liis Valter.

11. juunil teatati, et Peruu Áncashi regiooni kõrgmäestiku päästeüksus peatas ajutiselt kolme Tocllaraju mäel laviini alla jäänud Eesti alpinisti otsingud.

Uurides välisministeeriumilt õnnetuses ellu jäänud ja hetkel Peruus haiglas viibiva Annemai Märtsoni tervisliku seisundi kohta, ütles Valter, et selle kohta välisministeerium kommentaare anda ei saa, lähtudes delikaatsete isikuandmete kaitsest. Märtsoni kodumaale naasemise osas ei ole välisministeeriumi abi vaja läinud.

"Oleme aidanud Annemai Märtsonit kui ka tema lähedasi suhtlemisel erinevate institutsioonidega. Kodumaale tagasipöördumise transpordi osas ei ole Annemai Märtson abi vajanud, välisministeeriumile teada olevalt on tal kindlustuskaitse selleks olemas," selgitas Mari-Liis Valter.

Peruus Ancashi piirkonnas Huaraze linna lähedal asuvas lumises mäestikus hukkus lumelaviinis kolm Eesti alpinisti, neljas mägironija leiti elusana.

Elusana leiti 33-aastane Annemai Märtson, kes kannatas mitme roidemurru ja verevalumite ning veepuuduse käes. Naine toimetati Huaraze linna haiglasse ravile.

Lumelaviini alla jäid Tarmo Riga (45) ning tema abikaasa Jane Riga (42) ja nendega koos olnud Allan Valge.

Õnnetus juhtus pühapäeval, 7. juunil kella 8 paiku hommikul. Märtsoni sõnul kõndisid eestlased üle jäise silla, mis murdus, vallandades lumelaviini. Õnnetus juhtus merepinnast 5900 meetri kõrgusel. Alpinistid püüdsid vallutada 6034 meetri kõrgusel asuvat Tocllaraju mäetippu.

Turismifirma avastas mägironijate kadumise esmaspäeva pärastlõunal, kui nad said satelliidi vahendusel kõne Saksa turistidelt. Päästeoperatsiooni juht Alfredo Quintana Figueroa ütles, et päästjad jõudsid sündmuspaika 12 tundi hiljem pärast õnnetust.