Pihkva oblastikohus teavitas reedel Eesti välisministeeriumit, et Eston Kohver ei vaidlustanud enda süüdimõistvat kohtuotsust. Tal oli võimalus seda teha kümme päeva pärast kohtuotsuse koopia kättesaamist, seega oli tähtajaks 3. september.

"Meie Moskva saatkonna konsul on pöördunud Venemaa võimude poole, et selgitada välja, kuhu Eston Kohver viiakse. Konsul on taotlenud Eston Kohveriga kohtumist esimesel võimalusel," teatas välisministeeriumi pressispetsialist Mariann Sudakov.

Välisminister Marina Kaljurand kinnitas, et kohtuotsus ei muuda Eesti seisukohta. "Me nõuame Venemaalt Eston Kohveri viivitamatut vabastamist. Kavatseme koos liitlaste ja partneritega hoida rahvusvahelist survet, kuni Eston Kohver on vabastatud ja jõudnud tagasi koju oma pere juurde," lisas ta.

Neljapäeval, 10. septembril arutab Euroopa Parlament täiskogu istungil Strasbourgis Eston Kohveri, Ukraina filmitegija Oleg Sentsovi ja aktivisti Aleksander Koltšenko inimõiguste rikkumist Venemaa poolt. Euroopa Parlamendil on kavas vastu võtta ka resolutsioon.

19. augusil mõisteti Pihkva ringkonnakohtus Eston Kohverile kokku 15 aasta pikkune vangistus. 5. septembril möödus aasta Eston Kohver röövimisest Eesti-Vene piirilt Luhamaa piiripunkti lähistelt. Kohver viidi relva ähvardusel üle piiri Eestist Venemaale, arreteeriti FSB poolt, mõisteti Venemaa kohtus süüdi spionaažis ja pandi 15 aastaks vangi. Rahvusvaheline üldsus peab kogu sündmuste käiku ebaseaduslikuks ning Eesti ühes oma liitlastega nõuab endiselt Kohveri viivitamatut vabastamist.

Vaata lähemalt videost!