Turu-Uuringute AS-i linna-ja vallavolikogu esimeeste või aseesimeeste seas läbi viidud telefoniküsitlus pakub Ilvesele edu ka 347-liikmelises valijameeste kogus, mis see koosneb 246 omavalitsuspoliitikust ja 101 riigikogu saadikust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui Ilves ja Rüütel jõuaksid valimiste lõppvooru, hääletaks 240 küsitletust 42 protsenti europarlamendi saadiku ja 19 protsenti praeguse presidendi poolt. Samas 39 protsenti vastanutest ei osanud või ei soovinud öelda, keda nad antud valiku puhul pooldavad.

Keskerakonna 20 valijamehest talitasid nii enam kui pooled ja Rahvaliidu 58 valijamehest ligi pooled.

Ilvese ja Savisaare vastasseisus on esimene veelgi menukam, kogudes 48-protsendilise soosingu.

Keskerakonna esimehe sooviks presidendiks 20 protsenti valijameestest või -naistest. Ilvese ja Savisaare duelli puhul oli n-ö vaikijaid 33 protsenti.

Uuring näitas, et keskerakondlased peavad Ilvest Rüütlist paremaks.

Rahvaliitlaste toetus jaguneb aga võrdselt Ilvese ja Savisaare vahel siis, kui valimiskogus kohtuksid need kaks meest.

Samas pole Ilvesel Rüütli vastu minnes “hääled koos” isegi juhul, kui tema taha tuleks 65 riigikogu saadikut. Nii palju on parlamendis Reformierakonna, sotside, Res Publica ja Isamaaliidu poliitikuid. Keskerakonna ja Rahvaliidu võimalik ühiskandidaat võib aga arvestada 36 riigikogulase häälega.

Arvutades küsitluse toetusprotsendid ümber valijameesteks ja liites neile parlamendisaadikud, võib hetkel välja pakkuda sellised tulemused: Ilves versus Rüütel 165:88:94 ning Ilves versus Savisaar 180:94:73. Viimane arv kahes oletuslikus numbrite reas tähistab mittevastanuid. Lähtutud on eeldusest, et Keskerakond asub ilmselt kontrollima kümmet Tallinna valijameest.

Presidendiks valitu peab koguma vähemalt 174 valijamehe toetuse.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljani väitel ei kiirusta rahvaliitlastest vallajuhid oma arvamusi välja hüüdma seetõttu, et nad ei taha sattuda järgneva meediasurve alla. “Ilvese fännide kurvastuseks ütlen, et Keskerakonna ja Rahvaliidu toetajatest omavalitsustegelasi ja riigikogu liikmeid on tõesti 190 ringis.”

Reljani sõnul tehti uuring tehti ajal, mil kui “kogu meedia kiitis Ilvest”, teadmata olid aga Rüütli ja Savisaare sammud.

Veelgi kriitilisem oli Keskfraktsiooni esimees Ain Seppik, kelle sõnul on llves saanud teistega võrreldes tohutult enam meediaruumi ja nüüd kajastub see “ebavõrdne kohtlemine” ka küsitluses.