Eesti suursaadik naaseb nädala lõpus Minskisse, kuna saadikute puudumine kitsendab vähenenud suhtlemist Valgevenega ja pärsib Euroopa Liidu tegutsemist kohapeal, ütles välisministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

Valgevene retoorika Euroopa Liidu suunal on viimastel nädalatel mahenenud, samuti on riik vabastanud mitu poliitvangi. Oma saadiku tagasisaatmisest Minskisse on teatanud veel mitu Euroopa Liidu riiki.

Euroopa Liidu riigid, sealhulgas Eesti, kutsusid veebruari lõpus oma suursaadikud Valgevenest konsultatsioonidele. Valgevene oli eelnevalt teatanud, et riik keelab oma territooriumile siseneda Euroopa Liidu ametiisikuil, kes aitasid kaasa Minski suhtes sanktsioonide kehtestamisele. Valgevene kutsus oma esindaja Euroopa Liidus ja Valgevene saadiku Poolas Minskisse konsultatsioonideks. Ühtlasi soovitas Minsk EL-i esinduse juhil ja Poola saadikul Minskis naasta oma pealinna konsultatsioonideks ja edastamaks Valgevene kindla vastuseisu surveavaldustele ja sanktsioonidele.

Euroopa Liit kehtestas veebruari lõpus protestiks president Aleksandr Lukašenko režiimi jätkuvate repressioonide vastu täiendavad sanktsioonid.

Eesti esimene suursaadik Valgevenes Jaak Lensment andis üle oma volikirja president Lukašenkale 25. oktoobril 2010.