Valgevene-ühenduse senine esimees Velman teatas Keskerakonna pressiesindaja vahendusel, et demokraatlikud protsessid saavad ainult sellisel juhul olla pöördumatud, kui need toetuvad võimalikult laiale kandepinnale.

“Peame olema dialoogis erinevate opositsioonijõududega, kuulama erinevaid arvamusliidreid ja suhtlema loomeliitude esindajatega, et erinevatest mosaiigikildudest panna kokku terviklik pilt,” lausus Velman. “Kahjuks on Valgevene demokraatia kaitseks loodud saadikuühenduses inimesi, kes eelistavad valgevenelaste abistamisele kasutada loodud ühendust oma isiklike ambitsioonide rahuldamiseks. Ühenduses keskenduti võimuvõitlusele, kuid selle tegevuse edutuse järel on asutud mind ründama avalikkuses.”

Velman peab õigeks mitte täita kellegi tellimust suhelda ainult teatud kitsa osaga Valgevene opositsioonist. “Kuid paistab, et Marko Mihkelsonile ja tema mõttekaaslastele see ei sobi. Kuna osa riigikogu saadikuid on otsustanud lahkuda ühendusest, millega kaob selles poliitiline tasakaal, siis olen otsustanud astuda tagasi ühenduse esimehe ametikohalt. Valgevene rahvale soovin kindlameelsust demokraatlikul arenguteel, millele püüan ka edaspidi oma tegevusega toeks olla.”

Res Publica tervitab Vladimir Velmani tagasiastumist ühenduse esimehe kohalt ning toetab praeguse aseesimehe Andres Herkeli valimist ühenduse esimehe kohale, teatas Delfile erakonna pressiesindaja.

Res Publica suurendab enda esindajate arvu Valgevene demokraatliku arengu kaitseks loodud ühenduses.

Res Publica fraktsioonist kuulus enne sellesse ühendusse neli esindajat — Marko Mihkelson, Juhan Parts, Mihhail Lotman ja Urmas Reinsalu.

Esmaspäeval liituvad ühendusega veel Taavi Veskimägi, Urmo Kööbi, Aivar Õun, Olav Aarna, Sven Sester, Reet Roos, Avo Üprus, Ela Tomson, Ants Pauls, Ken-Marti Vaher, Marko Pomerants, Tiit Matsulevitš ja Henn Pärn.

Res Publica saadikud tahavad selle sammuga toetada Valgevene demokraatlikke jõude ja demokraatia arengut Valgevenes.

„Velmani avaldused presidendivalimiste eel Valgevenes on olnud kõike muud kui toetusavaldused demokraatia arengule selles Euroopa viimases diktatuuririigis,” ütles Res Publica aseesimees Marko Mihkelson. Ta lisas, et Eesti, kui Euroopa Liidu ühisväärtusi hindava liikmesriigi välispoliitikat ei saa ajada stiilis — räägime demokraatiast, mõtleme Lukašenkast.