Vaktsineerimist läbi viinud Aasa Põder ütles, et vaktsineerimised algasid täna kella kaheksa ajal hommikul ja lastel hakkas halb umbes poole tunni möödudes. Enne vaktsineerimist neil viirushaigustega seotud kaebusi polnud ja oli vaktsineeritud laste vanemate luba.

Koolis on viis 7. klassi paralleeli, vaktsineeriti neist kolmes. Esmalt hakkas halb neljal ühe klassi õpilasel, hiljem veel kolmel lapsel. „Lastel oli halb - pea käis ringi, iiveldas, jalad olid nõrgad - ja jälgimise alt minema saata neid ei saanud, arstikabinetis on aga ainult üks kušett,“ rääkis Põder. Lastele pandi kooliarsti kabinetis tilguti ja kutsuti kiirabi, kes neli last haiglasse viis. Viimane info, mille Põder haiglast sai oli, et laste seisund on stabiilne.

Kasutatud Vaktsiin on Priorix, mida on leetrite, mumpsi ja punetiste vastu immuniseerimiseks kasutatud juba pikalt. Vaktsiini saab kooliarst terviseameti Valga osakonnalt. Ravim tuleb valmis kujul, pulber, süstlad lahusega ja nõelad, kõik steriilselt pakendatud. Varem ei ole Põderi sõnul Priorexile sellist reaktsiooni olnud. Väiksemaid kaebusi ja palavikku on ikka olnud.

„Aastaid tagasi viidi küll kiirabiga haiglasse kaks B-hepatiidi vastu vaktsineeritud last. Iga laps on erinev ja allergilisi reaktsioone tuleb ikka ette,“ ütles Põder ja lisas, et see, mis täpselt lastel halva enesetunde põhjustas, tuleb uurida ja uuritakse. „Ravimite partiid on kõik täpselt kirjas,“ lisas ta.

Ülejäänud kahe klassiparalleeli vaktsineerimine on veel ees, ent niipea, kui tuli välja, et lastel tekkis selline reaktsioon, peatati vaktsineerimine. "Võib-olla peatamine oli põhjendamatu, aga parem karta kui kahetseda," sõnas kooliarst. Põderi sõnul on lapsevanemad loomulikult mures. Kool informeeris neid, räägitud on kõigi vaktsineeritud laste vanematega ja lastega.

Põder väljendas muret, et selline juhtum võib tekitada paanikat ja inimesi vaktsineerimise osas hirmutada. Ka Valga koolis on vanemaid, kes juba oma lapsi vaktsineerida ei luba.

„See on tõsine mure,“ ütles kooliarst ja lisas, et haigused, mille vastu vaktsineeritakse, pole kadunud, ja mida rohkem on lapsi, keda ei immuniseerita, seda suurem on oht, et need haigused hakkavad uuesti levima. Need haigused on ka ohtlikumad, kui vaktsiini kõrvaltoimed, mida esineb ka teiste ravimite puhul.