"Komisjoni pädevuses on teostada järelevalvet korruptsioonivastaste meetmete rakendamise üle, arutada omal algatusel võimalikke korruptsioonijuhtumeid ning anda nende kohta hinnanguid. Seetõttu teen ettepaneku riigikogu korruptsioonivastasel erikomisjonil arutada ja uurida Eesti Rahva Muuseumi hangetega seotud segadust," kirjutas Randepere komisjonile saadetud kirjas.

"Ajakirjandusest on käinud läbi kahtlus, et ERMi köögiseadmete riigihankes on osalenud pakkuja, kes ise hankedokumentide koostamises osalenud (8. juuli 2016, DELFI). Lisaks on küsitava väärtusega plaan rajada ERM-i ligi pool miljonit eurot maksev köök (9. juuli 2016, DELFI)," selgitas riigikogulane.

"Ka ERMi multimeedialahenduste riigihankega oli sellel aastal segadust, mis enne tulemuste lõplikku selgumist läbis vaidlustamise hankekomisjonis (19. mai 2016, Tartu Postimees). 10. detsembril 2014. aastal kirjutas Äripäev, et segadus oli ka tulekustutussüsteemi hankega, mis samuti vaidlustati põhjusel, et üks pakkuja kahtlustas võitjat liiga odava pakkumise tegemises," lisas Randpere.

Kolmapäeval ütles Randepere, et korruptsioonivastase erikomisjoni esimees Artur Talvik peaks kutsuma kokku uurimiskomisjoni ERMis toimuva võimaliku korruptsiooni hindamiseks, milles hanketingimused koostas hankes osalenud ettevõte.

"Muidugi see (ERMi hange – toim.) ei lõhna hästi. Seda peaks kindlasti uurima. Tõenäoliselt sügisel kutsume selle valdkonna ministri ja uurime, mis värk oli ja kuidas see on lahenenud," ütles Talvik vastuses Randperele.